Што се случува во организмот кога јадете кисела зелка – оваа храна е прекрасна за здравјето на организмот!
Кисела зелка е ситно сецкана сурова зелка која со ферментација се претвори во кисела супер храна. Една студија објавена во списанието Global Advances in Health and Medicine вели дека оваа форма на конзервирање зелка може да се пронајде уште во четвртиот век п.н.е.
Според диететичарот Ели Давар, ферментацијата е постапка што се користи за зачувување на овошје и зеленчук за јадење во текот на студените зимски месеци. „Сепак, дополнителните здравствени придобивки од ферментацијата вклучуваат бактерии погодни за цревата кои се развиваат во текот на овој процес“, додаде таа.
Осум придобивки од консумирање кисела зелка:
1. Многу е хранлив
Покрај тоа што е нискокалоричен (околу 30 калории на чаша), ова се и важни хранливи материи и микроелементи во киселата зелка, според диететичарката Меги Мун: витамин Ц, витамин К, витамин Б6, влакна, железо, бакар, манган, фолати, калиум „Исто така, нуди придобивки што можеби не се појавуваат на нутритивната ознака, како што се пробиотици, флавоноиди кои штитат од оксидативно оштетување и антимикробни соединенија“, додава Мун.
2. Добар е за вашите црева
Бидејќи е ферментирана храна, киселата зелка природно содржи пробиотици и пребиотички влакна. „Се покажа дека пробиотиците се ефикасни во справувањето со гастроинтестинални симптоми како што се запек, дијареја поврзана со употреба на антибиотици и инфекции и синдром на нервозно дебело црево“, изјави за mbg матичниот диетичар Адриен Нгаи.
3. Може да го поддржи имунолошкиот систем
Бидејќи приближно 70 до 80 проценти од имунолошкиот систем живее во цревата, двата система се неразделно поврзани. Што значи, „секоја храна што поддржува здраво црево, исто така, поддржува здрав имунолошки систем“, вели регистрираната диетичарка Аби Канон.
- Добар извор на влакна
Рандомизирано контролирано испитување покажа дека киселата зелка е единствената ферментирана храна за која е докажано клинички дека помага во ЗНД. „Изненадувачки, студијата покажа придобивки, без оглед на тоа дали киселата зелка е пастеризирана (без пробиотици)“, вели Мун. „Истражувачите сметаат дека тоа значи дека има повеќе врска со пребиотички влакна отколку со пробиотици.
Пребиотичките влакна помагаат да се хранат добрите бактерии во цревата (исто така наречени пробиотици), така што тие имаат поголема способност да цветаат и да напредуваат, пишува интегративниот гастроентеролог Марвин Синг за mbg. Овие влакна се клучни за создавање здрав и избалансиран микробиом, кој го поддржува целокупното здравје на дигестивниот систем и цревата.
Според базата на податоци за храна на Министерството за земјоделство на САД (USDA), 1 чаша кисела зелка содржи четири грама влакна, што е еднакво на 15 проценти од дневната препорачана вредност.
- Неговите хранливи материи можат да го поддржат здравјето на срцето
Една чаша кисела зелка содржи 15 проценти од дневната препорачана вредност на витамин К, според базата на податоци на храна USDA. „Недостатокот на витамин К2 е поврзан со стврднување на крвните садови, што е фактор на ризик за срцеви заболувања“, објаснува Мун. Затоа, јадењето кисела зелка или друга храна богата со витамин К може да го поддржи здравјето на срцето.
Покрај тоа, студиите покажаа дека пробиотиците можат скромно да го намалат крвниот притисок и да го подобрат нивото на шеќер во крвта. „Од овие причини и затоа што киселата зелка содржи влакна, може да го поддржи и здравјето на срцето“, вели Канон.
- Потрошувачката на кисела зелка помага во намалување на стресот
Пробиотиците докажано управуваат со анксиозноста и депресивните симптоми кај луѓето поради поврзаноста помеѓу цревата и мозокот.
Иако киселата зелка не е поврзана со намалување на стресот кај луѓето, „во студии врз животни во кои беа избришани микробиоми на цревата, ферментирани пробиотици за храна го смирија системот за одговор на стресот кој исто така може да ја наруши когнитивната функција кога се претерани“, изјави Мун за mbg.
7. Може да го поддржи здравјето на мозокот
„Постојат многу научни докази за можните корисни ефекти на пробиотиците врз здравјето на дигестивната микробиота и последователните врски со функцијата на мозокот“, наведува списанието Preventative Nutrition and Food Science. Ова истражување сугерира дека ферментираната храна може да доведе до подобрување на меморијата и когнитивното функционирање, истовремено поддржувајќи го менталното здравје.
8. Витамини во кисела зелка можат да ја поддржат јачината на коските
Како што витаминот К може да го поддржи здравјето на срцето, исто така, се покажа дека ја прицврстува јачината на коските. „Традиционалната диета богата со витамин К (VK2) во кисела зелка ги прави коските посилни, резултира со помалку фрактури и помалку губење на коските“, вели Мун. „Ова е поддржано од неколку клинички испитувања кои покажуваат дека VK2 ја подобрува густината на минералите на коските и ги намалува фрактурите.
