Важен елемент на исхрана за време на студената сезона!
Јогурт
Пробиотиците (живи бактерии кои не се патогени или токсични за човечкото тело) се особено важни во зима, бидејќи го поддржуваат здравјето на цревната микрофлора, со што се зајакнува имунитетот против болести. Природен јогурт без додатоци најдобро одговара на вашата дневна исхрана: направете го тоа сами и консумирајте го секој ден за појадок.
Кисела зелка
Класичниот и наједноставен елемент на зимската диета може да биде неверојатно здрав. Освен живи бактерии, киселата зелка содржи витамини Ц, Б и К и е богата со натриум, железо и манган. Имајте на ум, дека не смее да биде пастеризирана.
Сирења
Не сите сирења можат да се пофалат со висока содржина на пробиотици. Најефективни во оваа смисла се гауда, чедар и моцарела.
Мисо
Не е ни чудо што Јапонците можат да се пофалат со одлично здравје: супата од мисо е богата со живи бактерии, а со тоа и цела низа јадења базирани на неа. Додадете дел од мисо супа за ручек неколку пати неделно, наместо вообичаеното. Ова е многу добра алтернатива бидејќи мисо е богата со минерали и елементи во трагови како манган и бакар.
Темпе
Овој ферментиран производ од соја е достапен во продавниците за органска храна. Темпе се прави од цели грав со додавање на ензимска култура на габата Rhizopus oligosporus. Денес, вегетаријанците често користат темпеја како замена за високо протеинско месо.




