Што е подобро од топлото чоколадо? Чоколадно топче кое се топи во врело млеко! Рецептот, кој стана вирален за еден момент, е идеален за зимски вечери и затоплување со чоколаден третман.
Во основната варијанта, не ви требаат повеќе од три состојки – чаша мелено квалитетно чоколадо со висок процент какао, половина чаша инстант прашок за топло чоколадо и 1/4 чаша мини marshmallows.
Ако вашиот основен рецепт е премногу едноставен или сакате креативно да се изразите, можете да вклучите бои за јадење храна и разни вкусни украси во целата приказна. Па да одиме!
Состојки за чоколадни бомби
1 чаша квалитетно чоколадо скршено на коцки
1/2 чаша инстант топло чоколадо во прав
1/4 чаша мини бел злез (marshmallow)
Подготовка:
1. Ставете го чоколадото во сад што може во микробранова печка и потоа растопете го во микробранова печка во интервали од 15-20 минути, мешајќи го во паузи и особено внимавајте да не изгори.
2. Калапот од силиконски топче премачкајте го со чоколадо и ставете го во замрзнувач 5-10 минути за да се постави чоколадото.
3. Внимателно отстранете ги половините од топчињата и ставете ги бел слез во нив, оставајќи ја половина празна бидејќи ќе служат како капаци.
4. Загрејте чинија под топла вода и внимателно притиснете ги половините од топчињата малку да се стопат рабовите и потоа спојте ги.
5. Ставете го во фрижидер од 5 до 10 минути, а потоа ставете ги топчињата во врели чаши со млеко или прелијте ги со нив.
