Забавете го стареењето по 40-тата година со најдобрата храна против стареење која го стимулира производството на колаген.
Ѕвезда против брчки – колагенот помага во борбата против стареењето делувајќи директно на еластичноста на кожата. Природно присутен во телото, колагенот почнува да опаѓа од 40-та година (со губење до 1% годишно). Но, дали знаевте дека со фокусирање на храна богата со сулфур, можете да го стимулирате нејзиното производство?
Тие вклучуваат храна богата со витамин Ц (цитрусно овошје, зелен зеленчук, зелка, црвено овошје итн.) кои помагаат во зајакнувањето на колагенот и намалувањето на оксидативното оштетување. Исто така, важни се оние кои содржат витамин Е (арганово масло, спанаќ, бадеми и сл.) бидејќи и овозможуваат на кожата да ја одржи еластичноста. Конечно, цинкот (морска храна, црвено месо, жолчки од јајце итн.) е исто така неопходен за производство на колаген.
Подолу, откријте ги 10-те најдобри намирници против стареење кои го зајакнуваат колагенот и ја прават кожата да изгледа помлада и поцврста.
- Авокадо
Покрај високата содржина на антиоксиданси, авокадото е богато со витамин Е, кој помага да се спречи разградувањето на колагенот. - Лосос
Лососот содржи цинк, микроелемент кој ги активира протеините неопходни за синтеза на колаген. Како бонус, оваа риба е природно богата со есенцијални масни киселини кои помагаат во негување на кожата и одржување на младешки изглед.
- Лук
Покрај неговите повеќекратни антиинфламаторни придобивки, лукот е богат со сулфур. Ова придонесува за формирање на колаген, освен за одржување на природната пигментација на кожата. - Киви
Витаминот Ц присутен во големи количини во кивито го стимулира производството на колаген. Ова овошје содржи и витамин А и Е кои помагаат во борбата против стареењето на кожата. - Млечни производи
Јогуртите и сирењата содржат амино киселини кои го стимулираат формирањето на колаген.

- Шуплива коска
Коските главно се направени од колаген. Богати се со глицин и пролин, многу важни протеини за кожата, но и за коските и зглобовите. Проверете рецепти како супа од коски. - Никулци
Концентрирани во витамин Ц, никнатите семиња учествуваат во синтезата на колагенските влакна. - Црвени плодови
Црвените плодови се богати со ликопен, антиоксидантна супстанца која го стимулира лачењето на колаген. - Јајца
Јајцата се богати со амино киселини кои го стимулираат производството на колаген. - Ореви
Бадемите, оревите, лешниците или семките од лен, добрите масти од маслодајните семиња ги штитат клетките од слободните радикали.
