Чупавата Ката го доби своето име од горниот слој тесто што е рендано и со тоа го добива својот крцкав, бушав изглед.
Состојки:
За тестото: 3 жолчки, 3 лажици шеќер, 150 грама маргарин: 300 грама брашно; 1 прашок за пециво; 3 лажици млеко.
Обложување: 4 лажици мармалад
Полнење: 150 грама ореви; 3 белки од јајца; 200 грама шеќер во прав.
Подготовка: Изматете ги жолчките и шеќерот додека не се запенат, а потоа додадете маргарин и брашно, прашок за пециво и млеко и матете додека не се изедначи смесата.
Кога тестото ќе се соедини, направете 3 еднакви топчиња. Едно топче ставете го веднаш во фрижидер или замрзнувач.
Истурете и брашно во тавата, испружете ја првата топка во неа, па премачкајте ја со џем. На работната плоча развлечете друга топка и превртете ја во плехот за печење. Ако се распадне, не е важно. Само поврзете го и ставете го полнењето на него.
Филот направете го со матење на белките, а потоа додадете шеќер во прав и ореви. Ставете го изматениот фил врз колачот, а потоа извадете го топчето тесто од замрзнувачот и лесно изрендајте го одозгора.
Печете на 200 степени половина час.
Пријатно!
