Некои секојдневни намирници, без оглед на нивната хранлива вредност, можат да имаат изненадувачки влијание врз начинот на кој мириса вашето тело.
Во последно време, сè повеќе се зборува за тоа како исхраната влијае на мирисот на телото, а не само кога станува збор за лук или кромид. Експертите истакнуваат дека одредени намирници можат да ги интензивираат непријатните мириси што телото ги испушта преку кожата, здивот или потта.
Иако мирисот на телото е во голема мера индивидуален и зависи од бактериите на вашата кожа и начинот на кој вашето тело ја разградува потта, она што го јадете исто така игра значајна улога, пишува New York Post.
Намирници што можат да влијаат на тоа како мирисаме
Постојат состојки во нашата дневна исхрана што можат да имаат неочекувано влијание врз мирисот на телото. Иако можеби не изгледаат проблематично на прв поглед, некои намирници можат значително да го променат начинот на кој мириса вашето тело.
Риба
Мирисот на морска храна е познат на сите, но за некои луѓе, може да стане дел од нивниот мирис на тело, и тоа на непријатен начин.
Во екстремно ретки случаи, телото го претвора холинот, соединение кое се наоѓа во рибата и морските плодови, во триметиламин, хемикалија која има силен, непријатен мирис сличен на скапана риба.
Ова миризливо соединение потоа се шири низ целото тело и се излачува преку здивот и кожата, според Клиниката Кливленд.
Луѓето со оваа состојба, позната како триметиламинурија, може да мирисаат лошо и по јадење грав, брокула, карфиол, кикирики или производи од соја.
„Сепак, тоа е многу ретка состојба која влијае само на неколку стотици луѓе ширум светот, додека повеќето луѓе можат безбедно да уживаат во риба“, објаснуваат експертите.
Зеленчук
Иако зеленчукот се смета за еден од најздравите избори на храна, тој може да предизвика некои луѓе да имаат неочекувани мириси.
Зеленчукот како брокула, зелка, карфиол и бриселско зелје може да предизвика лош здив бидејќи ослободува сулфурна киселина, која се засилува со потење, здив и гасови.
Зачини
„Познато е дека некои зачинети јадења го зголемуваат мирисот на телото поради соединенија што содржат сулфур и специфични метаболити“, изјави нутриционистката Ерин Палински-Вејд за Fox News Digital.
Клиниката во Кливленд вели дека зачините како кари и ким содржат „испарливи соединенија“ кои се апсорбираат во крвотокот и се излачуваат преку потта, што доведува до карактеристичен мирис на телото.
Црвено месо
„Прекумерната консумација на црвено месо може да влијае и на мирисот на телото“, вели Палински-Вејд.
Протеините во црвеното месо може да бидат без мирис кога се потите, но по интеракцијата со бактериите на вашата кожа, нивниот мирис се интензивира.
Начини за подобрување на мирисот на телото
Не секој е подеднакво чувствителен на мирисите произведени од одредени видови храна – генетските разлики играат голема улога во тоа колку мирис се развива и колку ќе биде изразен.
„Можете да го подобрите вашиот мирис со намалување на храната богата со сулфур, црвеното месо и зачинетата храна, како и со зголемување на внесот на вода, овошје и зеленчук“, советува Палински-Вејд.
Храна како јаболка, лиснат зеленчук, јогурт и зелен чај може да помогне во неутрализирање на соединенијата што предизвикуваат мирис и да ги поддржи корисните бактерии во вашите црева, што може да помогне во намалувањето на мирисот. Покрај исхраната, редовната хигиена е исто така клучна.
„Редовното капење, користењето антибактериски сапун и носењето облека што дише може да биде ефикасно. Исто така, соодветната хидратација, квалитетниот сон, намалувањето на стресот и редовното вежбање имаат позитивен ефект врз метаболизмот, што дополнително го подобрува нашиот мирис“, советува Палински-Вејд.
Доколку сте загрижени за постојан лош здив, се препорачува да ги следите вашите навики во исхраната, да ги применувате овие совети и да побарате стручен совет доколку е потребно.
