Состојки:
100 гр ориз
1 кромид
2 чешниња лук
1-2 лажици ситно сецкана сланина
1 глава кисела зелка околу 1 кг
500 гр мелено мешано месо најдобро од вратот (говедско и свинско месо)
2 лажици ситно сецкан свеж магдонос
1 јајце
малку сол и бибер
1 лажица сув зачин
малку лута мелена пиперка
1 ловоров лист
суви ребра или колбаси
1 лажица блага мелена пиперка
2 лажици концентрат од домати
За запршка:
малку масло
1 поголема главица кромид
1 чешне лук
1 лажичка црвен пипер
Подготовка: Сварете го оризот до половина, и за тоа време, запржете го кромидот на малку масло, кога кромидот ќе порумени, додадете исечениот лук, а ако сакате и малку сланина на коцки.
Во месото што го ставате во длабок сад додадете го магдоносот, варениот ориз, јајцето, солта и биберот, потоа сувиот зачин и малку лута пиперка и кога ќе ставите во него и динстаниот кромид, смесата на крај, добро измешајте ја. Потоа подгответе ја киселата зелка, одделете ги лисјата, извадете ги тврдите делови и добро сварете и исечете ја тенки парчиња.
Наполнете ги листовите од зелка со лажица и завиткајте. Повторете го процесот додека не го потрошите месото. Потоа, во тенџерето во кое ќе зготвите сарма, ставете половина од исечената зелка и ставете ја сармата, која треба густо да се реди. Над сармата ставете ловоров лист, ребра или малку сушено месо, покријте сè со остатокот од исечканата зелка, додадете малку мелен пипер и концентрат од домати и потоа истурете малку вода, за да покриете сè.
Гответе два до три часа, повремено додавајте вода по потреба. Кога сармата е подготвена, направете запршка од наведените состојки со пржење на кромид, лук и црвена пиперка во неколку капки масло, комбинирајте го сето тоа и додајте го во течноста во која се готви сармата. Прелијте ја со сарма, оставете ја да се крчка уште малку и вашето јадење е подготвено за консумирање.

