Рецепт за домашно оризово млеко!
Направете домашно млеко од ориз дома – рецепт кој ќе го обожавате!
Идеално за вегани и посни денови.
Состојки:
3/4 чаши неварен бел или кафеав ориз со долги зрна
4 чаши вода (за подебело, покремасто млеко, користете помалку вода!)
1 нотка сол
1 цела урма без семка или 15 мл јаворов сируп
1/2 лажичка екстракт од ванила (по избор)
2 лажици сурово какао или какао во прав за „чоколадно млеко“ (по избор)
1/4 чаши свежи бобинки (по избор)
Подготовка:
Потопете го оризот во 2 чаши (количината како што првично е напишана во рецептот или прилагодете ако сакате поголема или помала количина млеко добиено) многу врело (не зовриена вода) за 2 часа. Оризот треба да биде мек, но сепак многу суров – така што може да го пресечете на половина со ноктот, без многу напор. Исцедете го и додадете го во блендерот.
Додадете вода, сол и сите други адитиви (по избор). Покријте го со капак и со крпа за да спречите прскање. Блендирајте околу 1 минута додека урмите не бидат многу ситни и смесата добро се вклопува. Не мора да биде 100 проценто совршено.
Со лажица извадете мал примерок за да ја проверите сласта. Ако не е доволно слатко, додадете повеќе урми.
Истурете ја смесата над голем сад за мешање или бокал покриен со тенка крпа или чиста маичка. Според мое искуство, добро е двапати да се исцеди низ тенка крпа.
Префрлете се во затворен сад и изладете го. Може да чувате млеко во фрижидер до 5 дена (понекогаш и подолго). Одличен е за употреба во работи како смути, гранола, сос од веганско сирење и за подготовка на пекарски производи!
