Совршената комбинација на пилешко и компир во кремаст сос, ги буди сите сетила…
Потребно е:
3 помали компири
1 праз
500 гр пилешки гради
200 гр печурки
150 гр сирење
маст
сол
Италијанска мешавина од зачини
50 гр путер
30 гр брашно
500 мл ладно млеко
40 гр пармезан
Подготовка: Ставете ги компирите целосно со лушпа да се готват, во исто време во тава динстате печурки. Кога тие се речиси готови, ги отстранувате од огнот. Додадете праз, пржете малку, додадете сол, и додадете го пилешкото. Посолете со италијанската мешавина од зачини.
Вратете ги печурките. Направете бешамел. Истурете путер во тенџерето, додадете брашно, пржете малку и додадете ладно млеко. Додадете рендано сирење. Истурете го месото со бешамел врз месото, промешајте, ставете го во подмачкана тава и посипете пармезан. Печете на 180 c – 35 минути.