Збогатете ја вашата трпеза и испробајте нешто ново и невообичаено. Препорачуваме сладок компир-сладок компир. Тоа е тропско растение и иако се нарекува сладок компир, тоа нема никаква врска со компирот.
Содржи многу скроб и многу малку маснотии. Задоволува голем дел од потребите во исхраната на луѓето затоа што има многу јаглехидрати, витамини (А, Ц, Е, Б6) и минерали (калиум, манган, железо …).
Исто така, содржи голема количина бета каротен, кој често се нарекува провитамин А, бидејќи човечкото тело го претвора во витамин А.
Слаткиот компир игра важна улога во одржувањето на здравјето на кожата и мукозните мембрани, бидејќи делува на клетките во нивните подлабоки делови.
Бета каротенот го стимулира имунитетот. Познат е како антиоксиданс кој е важен, меѓу другото, и за добро функционирање на мозокот.
Имено, глутатион, кој се наоѓа во слаткиот компир, штити од Алцхајмерова и Паркинсонова болест, а исто така помага да се намали ризикот од рак и срцев удар.
