Најчестата грешка што ја правиме е прескокнување на појадокот. Честопати имаме изговори дека немаме време да го подготвиме. Ако сакаме да бидеме здрави, треба да се грижиме за урамнотежена исхрана, редовни оброци како и комбинации на храна што не го нарушува нашето варење.
Нутриционистката Борна Депало посветува посебно внимание на секој нејзин оброк. Најчесто, покрај омлети со јајца и зеленчук, тој препорачува и житни култури со ореви или овошје. Тоа, како што вели, треба да го стори секој од нас затоа што здравата исхрана трае само неколку минути.
Ако сте љубител на овесна каша, како Борјана, можете да си направите барем еднаш неделно со помош на вашата омилена вреќа со витамини.
Еден таков нутриционист, Борјана, често се подготвува, а тоа е утрински шејк. Таа сподели одличен рецепт со нас и како што вели тоа е оброк кој истовремено ќе ги храни вашето тело и душа.
Исто така, пред појадок, не заборавајте да земете билен чај (камилица, нане, мајчина душица или зелен чај) или топла вода со ѓумбир. Ако имате проблем со хипертензија или хемофилија, тогаш избегнувајте ѓумбир, бидејќи тој прави вазодилатација (проширување на крвните садови).
За утрински шејк за една личност, ќе ви требаат следниве состојки:
• 4 бадеми
• 4 лешници
• 3 ореви
• 1 лажичка ленено семе
• 1 кесичка овесна каша
• 1 лажичка исушена коприва (лист или семе)
• нотка на семки од тиква
• нотка на излупени семки од сончоглед
• 1 лажица пченични никулци или готова каша од пченица или јачмен
• 150 мл вода или чај од билки
Комбинирајте ги сите состојки и измешајте. Додадете малку повеќе вода или чај ако смесата е премногу густа. Можете исто така да сервирате неколку малини со шејкот. Консумирајте веднаш по мешањето, но полека (околу 20 мин).
 
						
									
 
								
				
				
			
 
 
 
 
 
 
 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				