Лисјата од морков содржат 6 пати повеќе витамин Ц од корените и се побогати со витамин К од кој било друг зеленчук. Покрај тоа, содржи протеини и минерали.
Тој е одличен извор на калциум и хлорофил, затоа ја чисти крвта, лимфните и надбубрежните жлезди од токсини. Ги зајакнува коските и мускулите. Го подобрува видот.
Големи количини на калиум и витамин К го намалуваат крвниот притисок, го нормализираат метаболизмот, штитат од остеопороза и срцеви заболувања.
Грчки лекари вклучија лисја од морков во списокот со 600 растенија кои се ефикасни во лекувањето на рак.
Во хомеопатијата, чајот од листовите на морков се користи како диуретик за лекување на болести на бубрезите и елиминирање на оток. Сокот од лисјата може да се користи како антисептик за плакнење на устата.
Изџвакајте ги овие лисја за да се ослободите од лошиот здив, афти и крварење на непцата.
Поради силното антисептичко дејство, лисјата од морков може да се мешаат со мед и да се користат за дезинфекција на раните. Содржи супстанции кои ја стимулираат работата на хипофизата.
Забелешка:
Во руската народна медицина, листовите од морков се користат за стимулирање на матката за време на породувањето, така што жените не треба да го јадат за време на бременоста.
Како да се користи:
Користете го во салати, заедно со лук, ѓумбир и бибер.
Може да го ставите во супи, да пржете со друг зеленчук
Поради своите лековити својства, тие се користат и во сокови. Младите лисја одат одлично со јаболка и други плодови.

