Добро е познато дека пченицата содржи неколку витамини и минерали и дека се препорачува често да се наоѓа во менито, а дали знаевте дека чајот од овие житни култури има и неверојатни лековити својства.
Овој пијалок е неправедно запоставен и малку луѓе го користат, а само една чаша на ден може да го обнови целиот организам.
Чајот од пченица е исклучително ефикасен во лекувањето на артритисот. Покрај тоа, тој лечи ревматизам, па можете да заборавите на болката во коските и зглобовите предизвикани од овие состојби.
На секого му се препорачува да прави детоксикација на телото еднаш годишно, за да може да функционира правилно, а најдобриот начин да го направите тоа е со овој чај.
Комплексот витамин Б кој се наоѓа во пченицата го прави овој пијалок моќен чувар на здравјето.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 гр пченица
2 дл мед
800 мл вода
ПОДГОТОВКА:
Пченицата добро измијте ја во вода, а потоа исушете ја на хартиена основа, а потоа ставете ја во тава. Печете ги зрната неколку минути, со постојано мешање.
Ставете ги печените зрна пченица во чајник и прелијте со врела вода. Продолжете да готвите уште 25 минути на тивок оган, а потоа тргнете на страна од шпоретот и поклопете со капак.
Оставете да отстојат пет минути, а потоа додадете го медот. После тоа, чајот е подготвен за употреба.
