Сочна чоколадна торта што целото семејство ќе ја обожава!
Потребни состојки:
6 белки
2 жолчки
150 гр шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
30 мл вода
30 ml масло
3 лажици какао во прав
150 гр брашно
1 лажичка прашок за пециво
прстофат сол
Сируп:
300 мл вода
100 гр шеќер
4 лажици капучино
рум по желба
Крем:
4 жолчки
200 гр шеќер во прав
3 лажици какао во прав
200 гр путер
рум по желба
Глазура:
100 мл вода
100 гр кафеав шеќер
200 гр чоколадо за готвење
Подготовка:
Сматете ги белките со прстофат сол, и со постепено додавање на шеќер и ванилин шеќер продолжете со матење. Потоа додадете жолчки и изматете повторно. Додадете вода и масло во млекото додека мешате. На крај додадете брашно, какао и прашок за пециво и комбинирајте сè.
Протресете сè во обложениот плех со димензии 20 х 25 см и печете на 180 степени 30 минути, во зависност од рерната.
Додека кората се пече, подгответе го сирупот.
Водата зовријте ја, додадете шеќер и кога ќе зоврие тргнете ја од оган и измешајте го капучиното. Додадете рум по желба. Оставете да се излади.
Изматете ги жолчките со шеќерот додека не се запени и ставете ги сите заедно на пареа да се готват (шерпа на шерпа, има вода во долниот дел и се вари под горната шерпа во која се наоѓаат жолчките).
Гответе 10 минути, додадете какао, па оставете да се излади. Изматете го пенестиот путер и додајте го оладениот крем додека матите. Додадете рум по желба.
Исечете ја кората хоризонтално. Посипете со половина сируп, намачкајте со крем, покријте со друга кора, посипете со остатокот од сирупот.
Се сече на коцки и се прелива со глазура над секоја коцка. Ставете вода и шеќер да зовријат, а потоа додадете го скршеното чоколадо и чекајте ги додека не се растворат. Оставете ги коцките во фрижидер 1 час.
