Познатиот индиски чај наречен Масала се прави од комбинација на одредени зачини кои се комбинираат и се претвораат во прав, а потоа се консумира со истурање на прав од црн чај, врело млеко и вода.
Чајот од масала има силен, солен вкус, но е многу пријатен за консумирање, особено ако додадете малку мед во него. Неговите состојки се полни со витамини, минерали и антиоксиданти, па затоа масалата се препорачува за зајакнување на имунитетот, спречување на воспалителни процеси во организмот и чистење на респираторниот систем, односно за детоксикација на белите дробови, исфрлање на слуз и за превенција и третман на кашлица.
Лесно можете да го направите дома, а овој рецепт е еден од подобрите:
Состојки:
40 гр семе од кардамон
20 гр каранфилче
20 гр црн бибер
8 гр цимет
10 гр семе од синап
30 гр сушен ѓумбир
6 гранчиња сушен босилек
1/2 морско оревче
1 лажица црн чај
1 чаша млеко
2 чаши вода
2 лажички мед
Подготовка:
Истурете семе од кардамон, каранфилче, бибер, цимет и семе од морето во лонец и оставете да врие на тивок оган, мешајќи постојано, неколку минути. Кога ќе почуствувате силен мирис на билките, тргнете го лонецот страна, а потоа повторете ја истата постапка со ѓумбирот, а истата процедура со босилекот и морско оревче. Ставете ги сите состојки претходно подготвени во лонецот, неколку секунди, па смесата ја префрлувате во блендерот и миксирате додека не добиете прав. Ставете го добиениот прав од масала во тегла.
Ставете 2 чаши вода во тенџере и оставете го да зоврие, а потоа додадете лажичка црн чај, 1/2 лажичка путер во прав и 1 чаша млеко. Оставете неколку минути добро да зоврие, па процедете и додадете мед. Измешајте добро и уживајте во здрав и вкусен чај.