Црниот Бозел созрева во септември, а од овие здрави темно сини плодови се подготвува џем, овошен прав, ликер, вино, но можеби најпопуларен препарат е сирупот чиј рецепт ви го носиме.
Бозел билката содржи антиоксиданти, витамини Ц и Е, флавоноиди, терпени и други лековити супстанции кои имаат антивирусно, антибактериско и диуретично дејство.
Затоа, сирупот од бозел ќе биде вредна содржина во секоја кујна, особено кога ќе дојде сезоната на настинки и грип, но исто така и кога страдате од запек, слабост, невралгија (силна болка во областа на нервите), па дури и стрес. Сирупот од бозел може да се нарече есенска сестра на цветниот сируп од бозел, кој се подготвува на пролет.
Бозел билката никогаш не треба да се јаде сурова, затоа што е токсична и може да предизвика труење. Термичкиот третман целосно ја уништува токсичноста на бобинката и сирупот од бозел е целосно безбеден за консумирање.
Сирупот е направен од целосно зрели, сочни бобинки кои се собираат во септември. Ви донесуваме рецепт за пијалок кој ќе го зајакне вашиот имунитет и ќе го подигне нивото на железо во крвта, помага при треска, а исто така е многу вкусен. Ако не ставите ѓумбир, сокот може да го пијат деца.
Состојки за сируп од бозел:
1 кг зрели бобинки црн бозел
1 литар вода
0,75 кг шеќер
2 см свеж корен од ѓумбир
сок и кора од лимон
0,5 кг домашен мед
Постапка:
1. Истурете ги црните бобинки во вода и ставете ги да се варат, а откако ќе се сварат 15 минути, тргнете ги од оган, додадете шеќер, рендан ѓумбир и сок и рендана кора од лимон.
2. Покријте, оставете да отстои 30 минути и процедете го низ сито.
3. Загрејте го исцедениот сок до степен на вриење, додадете мед, измешајте добро и додека е сè уште топол, истурете го во чисти стаклени шишиња.
Чувајте го сирупот од бозел на ладно и темно место (може да се чува и во фрижидер) и користете го како сируп за разредување.
