Иако постои теорија за тоа колку вода да се пие пред, за време и после јадење, повеќето луѓе без размислување трошат големи количини вода додека јадат, во надеж дека ќе ја сварат храната порано. Сепак, експертите препорачуваат да обрнете внимание на колку вода пиете, бидејќи се меша со дигестивните процеси.
– На вашето тело му се потребни скоро два часа за да го свари она што го јадете. Храната поминува низ грлото до стомакот, а потоа преку цревата пред да се исфрли од телото. Во телото има течност која помага при варење, а ако пиете вода пред јадење, вие не само што ја разредувате течноста, туку и го нарушувате телото за време на варењето на храната. Затоа, не се препорачува да пиете вода пред јадење. И, ако сепак одлучите да го сторите тоа, пијте ја половина час пред да започнете да јадете – изјави нутриционистката Ања Сод.
Таа исто така советува да не пиете вода за време на оброците затоа што им го отежнува цревата и желудникот да го варат она што сте го јаделе на нормален начин.
Нејзиното истражување наведува дека не треба да се „преоптеретувате“ со вода после јадење затоа што тоа ќе ве „подуе“ и ќе го нарушите нормалниот процес на варење и повторно ќе бидете гладни, набрзо. Таа предлага да се направи мала пауза од половина час пред да се напиете вода после јадењето.
– Моја препорака е да се делат два литра вода цел ден и да се пие постепено, за никогаш да не се полни. Премногу вода го нарушува варењето, па може да се случи вишокот храна да остане во организмот и да ги наруши нивоата на инсулин и шеќер, што доведува до дијабетес – додаде Ања.
