Компирите се неизоставен дел од македонската гастрономија, без оглед дали правиме пире од компири како прилог на месото, дали ќе го додадеме во чорби или ќе ги печеме во рерна. Исто така се користи за правење ладна салата, и за подготовка на њоки и крокети.
Сепак, еден од најпопуларните начини за подготовка на компири е помфритот. Тенок исечен компир се пржи во длабоко масло, па затоа е на списокот на храна што треба да ја јадете само во ретки прилики.
Поради ваквиот термички третман, компирот „пие“ многу масло и значително ја зголемува калориската вредност на храната. Сто грама обичен компир содржи околу 77 калории, додека истата количина помфрит има околу 300 калории.
Но, дали знаевте дека можете да печете крцкав помфрит без дамка масло или со многу малку од оваа храна? Во светот, но и кај нас, се повеќе популарни се апаратите air fryer, што, како што сугерира нивното име, овозможуваат готвење на храната со помош на топол воздух.
За разлика од печењето во рерна, пржените компири во air fryer апарат на топол воздух се повеќе крцкави бидејќи воздухот тече и термички ја обработува храната на помал простор. Затоа, тоа бара пократко печење. Згора на се, пржењето помфрит во air fryer на топол воздух не содржи никакво масло и неред во кујната.
Како да се пече помфрит во air fryer на топол воздух?
Доволно е да се стави мала количина сушен и исечен компир во апаратот за топол воздух, да се избере времето и посакуваната температура и да се започне со термичка обработка. Фритерот автоматски се исклучува откако ќе помине избраното време, што ја намалува можноста за согорување на храната.
Во зависност од дебелината на исечен помфрит, ќе ви требаат 10 до 20 минути на температура од 180 степени Целзиусови во пржење на топол воздух. Препорачливо е да ја протресете корпата на половина од печењето и да проверите како изгледа компирот.
Не преоптоварувајте ја корпата бидејќи тоа ќе ја намали можноста за рамномерно печење компири.
