Кисела зелка за зимница е традиција на која со задоволство се враќаме во нашето детство, а во текот на целата година ќе има доволно кисела зелка за здрав и заживувачки оброк. А, кој знае подобро да скиселува зелка како нашите баби.
Како и обично, а особено кога се скиселува зелката, важи правилото за чистота. Дрвениот сад во кој ја киселиме зелката не смее да се користи за други цели.
Состојки за кисела зелка според рецептот на баба:
- 20 кг зелка
- околу 0,5 кг сол
- вода
- дуња, јаболко, бибер, ловоров лист
Постапка:
1. Добро исчистените глави од зелка изрендајте ги во тенки линии со соодветно ренде.
2. Наредете ја рендананата зелка во казанче, слој по слој. Солете и исцедете го секој слој зелка добро, по можност со дрвен чекан. Притиснете го секој слој додека не започне да ослободува вода.
Можете исто така да ставите цели глави (за сарма) помеѓу редовите на рендана зелка за да го ископате срцето и да ставите сол во вдлабнатината. Тука и таму, ставете дуња, зимско јаболко и неколку зрна бибер во слоеви зелка.
3. Кога садот е полн и водата ги покрива зелените, ставете на неа индивидуални листови зелка, кои ќе ги отстраните подоцна кога ќе ги измиете зелката.
4. Потоа покријте ја зелката со чисти табли и ставете на нив тешки камења што претходно сте ги измиле. Чувајте го пластичното казанче на место каде нема прашина, по можност во подрумот каде што нема вино или други алкохолни пијалоци.
Зелките најдобро се киселат на температура од 12 до 18 степени. Треба да се внимава и да бидат убаво покриени да не испушта вода. Потребно е да додадете зовриена и солена млака вода.
Зелката е кисела три до пет недели и тогаш можете да ја конзумирате.
