Кардамонот е зачин со богат вкус и арома што се користи со векови во ориенталната кујна и медицина.
Кардамонот стана популарен во нашата земја не толку одамна, но тој веќе успеа да ги освои срцата на милиони нутриционисти и поддржувачи на здрав начин на живот. Овој пат, зборуваме за неговите главни предности.
Кардамон ја должи својата изразена арома на цитрус на високата содржина на есенцијални масла – лимонен, терпинеол, цинеол и армидон. Овие супстанции се познати по силното антивирусно и антимикробно дејство. Тие помагаат во зајакнување на имунитетот и совршено го штитат организмот од вируси и патогени бактерии. Исто така, се верува дека кардамонот придонесува за превенција од рак, но сè уште не се пронајдени доволно научни докази.
За разлика од другите (не помалку корисни) зачини, кардамонот воопшто не ја иритира гастричната слузница. Во ориенталната медицина, зачинот се користи со векови за лекување и спречување на болести на гастроинтестиналниот тракт. Меѓутоа, ако имате какви било проблеми со гастроинтестиналниот тракт, не треба да го консумирате без да се консултирате со лекар.
Кардамонот е богат извор на антиоксиданти, витамини А, Ц и Е. Активните соединенија во зачините помагаат во борбата против слободните радикали, спречуваат воспалителни процеси во организмот, го забавуваат стареењето, спречуваат брчки и ја штитат кожата од штетните ефекти на ултравиолетовите зраци. Покрај тоа, зачинот го стимулира производството на нашиот главен млад протеин – колаген, кој е одговорен за еластичноста и природниот сјај на кожата.
Зачинот ќе биде од голема помош за секој што решил да ослабе. Кардамонот е одличен агенс за детоксикација, тој ефикасно го чисти организмот од токсини. Покрај тоа, зачинот значително го намалува гладот, што ја намалува веројатноста за прејадување.
Кардамонот може да се додаде на сè, од топли јадења до пекарски производи. Зачинети, малку остри семиња не само што ќе ја зачинат вашата храна, туку и ќе ги размножат вашите здравствени придобивки. Запомнете дека кардамонот содржи витамини растворливи во масти А и Е, па затоа мора да има масна компонента (растителни масла, авокадо или мрсна риба).