Подуеност и гасови им пречат на многу луѓе и постојат начини да се ослободите од нив или да ги спречите пред да се појават. Јаболков оцет дава добри резултати против гасови и надуеност, но доколку сакате да го избегнете овој проблем, прочитајте го списокот на состојки на храната што ја купувате.
Одредена храна што содржи помалку шеќер или маснотии често содржи една од овие три состојки. Тие се користат главно како замена за шеќер, но предизвикуваат надуеност и гасови, затоа погледнете во списокот на состојки пред да ги купите. Сорбитол – природен шеќер што често се користи во исхраната на дијабетичари, бидејќи не бара инсулин. Манитол – исто така еден вид алкохолен шеќер, кој се користи како засладувач. Таа е погодна за дијабетичари затоа што слабо се апсорбира во цревата. Малтитол – уште еден во низата шеќерни алкохоли кои се користат како засладувачи. Скоро е идентична со сахарозата, но има пониска калориска вредност, не влијае на забите и не го зголемува толку нивото на шеќер во крвта.
 
						
									
 
								
				
				
			 
 
 
 
 
 
 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				