Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Живеење во хармонија со природата: Гранола – омилен појадок на хипиците

Гранола е, за оние кои не знаат, се крцкави мусли, кои сите ги сакаме, а се наоѓа претежно во готова амбалажа, со многу додаден шеќер. Малку е познато дека домашното издание е еден од најздравите и неверојатно вкусни појадоци и дека е направено во земјоделските и граѓанските кујни во Америка пред многу векови. Мешавина од житни култури, семиња и ореви за прв пат се појави на пазарот во САД во 1863 година, но стана популарна само во втората половина на 20 век. Поточно, во шеесеттите години, со ширење на хипи движењето што го промовираше живеењето во хармонија со природата. Поради својата енергетска вредност и едноставната подготовка, верувале или не, гранолата била омилена храна на учесниците на музичкиот фестивал Вудсток во 1969 година.

За вистинска гранола, мора да мешате состојки од четири групи на храна: житарици, ореви, суво овошје и семиња, како и мед. Во секоја група, изборот на состојки е слободен, под услов мешавината да содржи еднаква количина и поголемиот дел од смесата да се состои од житни култури, така што појадокот или закуската не би ги оптеретувале со вишок калории.

СОСТОЈКИ (за 5 чаши):

300 гр овес во зрно
80 гр сурови, нелупени бадеми
30 гр сув кокос
50 гр семки од тиква и сончоглед
50 гр суво грозје
50 гр сецкани урми
30 гр семе од лен
1,5 лажички цимет
2 лажици рендана кора од портокал
3 лажици маслиново масло
80 гр мед

ПОДГОТОВКА:

Загрејте ја рерната на 160 ºC. Во широк сад измешајте овес, бадеми, кокос, сите семиња, цимет, кора од портокал и масло и мешајте додека не добиете компактна маса. Оваа смеса ставете ја на плех на кој претходно сте поставиле хартија за печење и раширете ја на целата површина. Истурете ја смесата со мед и промешајте. Печете 25 минути. За да ја направите гранолата крцкава, промешајте ја пет минути. Десет минути пред крајот, додадете суво грозје и урми. Тие се полни со шеќер, така што можат да горат при подолго печење. Оставете ја гранолата да се излади и спакувајте ја во затворена пластична кутија. Гранола е вистински здрав појадок. Може да се јаде со млеко, јогурт или кефир. Ако го јадете како закуска, додадете сезонско овошје. Вкусот ќе биде незаборавен!

Прочитај

Green Tea

Човечкото тело е изложено на оксидативен стрес секој ден – процес во кој се создаваат вишок слободни радикали кои можат да ги оштетат клетките...

Four Seasons

Многумина кои размислуваат да се преселат во странство сега имаат одговор на прашањето кои земји се најбараните во светот за 2025 година. Луѓето сè...

Green Tea

Повторното користење на тегли и садови не е само практично, туку и еколошки и економично. Меѓутоа, ако остане леплив остаток, теглите изгледаат неуредно и...

новости и трендови

Нелегални интернет платформи неовластено го користат името и логото на Државна лотарија Ги повикуваме сите играчи на интернет игри на среќа да внимаваат при...

Advertisement