Овесната каша често се препорачува како здрав појадок за слабеење, а еве што мислат експертите за тоа.
Експертите често ги препорачуваат овесните снегулки за здрав појадок, а со нив можеме да направиме безброј комбинации!
Можете да направите обична овесна каша, различна секој ден во зависност од тоа со што ја правите, можете да ги користите за бабина торта (галети), мафини, овесни барови и многу, многу повеќе рецепти.Сепак, се поставува прашањето зошто се инсистира да се јаде наутро. Која е тајната на овесната каша и дали може да се јадат секој ден?
Зошто овесните снегулки се толку здрави?
Во 100 грама овесни снегулки има речиси 17 грама протеин, а доминира авеналин, а потоа авенин и аминокиселина глутамин. Во иста количина има повеќе од 66 грама јаглени хидрати, помалку од 7 грама масти, а богати се и со омега-3 и омега-6 масни киселини.

Овесните снегулки обезбедуваат многу енергија и хранливи материи, а една порција овесна каша има помалку калории од неколку парчиња леб. Нивната предност е што имаат повеќе влакна од печивата од бело брашно, што е особено корисно за желудникот и го продолжува чувството на ситост.
Овесните снегулки имаат многу висок процент на влакна (околу 10 грама во 100 грама снегулки) и полни се со бета-глукан, кој ја подобрува циркулацијата, развојот на добри бактерии во цревата и имунитетот. Има и витамини од Б комплексот, фолна киселина, манган, фосфор, магнезиум, бакар, цинк, железо, антиоксиданси, смирувачки триптофан…
Благодарение на овој состав, овесните снегулки го стимулираат создавањето на хормонот на среќата серотонин, помага во регулирање на нивото на шеќер во крвта, ја регенерираат кожата итн.

Што се случува во телото ако јадете овесната каша секој ден?
Вашиот апетит може да се намали
Веќе ви е јасно дека овесот е одличен извор на влакна, јаглехидрати кои го забавуваат варењето.
Тоа значи дека подолго ќе се чувствувате сити, односно апетитот ќе ви биде помал! Американскиот центар за контрола и превенција на болести наведува дека долго време после јадење овесна каша не чувствуваме глад токму поради оваа причина, а консумирањето храна богата со растителни влакна, исто така, помага да се избегнат нагли скокови и падови на шеќерот во крвта.
„Појадокот со овес или додавањето во оброците и ужините е одличен начин да бидете поотпорни и да се чувствувате сити подолго време“, вели регистрираната диететичарка Меги Михалчик за Eating Well.
- Овесот содржи посебен вид растворливи влакна наречени бета-глукан – вели Меги Михалчик. – Создава гел-како конзистентност во цревата и помага да се движи дигестивниот тракт и редовно да се празнат цревата.
Ова е особено случај ако комбинирате овесна каша со овошје кое има многу нерастворливи влакна, како јаболка со кора.
Ќе го намалите ризикот од развој на срцеви заболувања
Бидејќи содржи многу влакна, овесната каша може да помогне во намалувањето на LDL холестеролот, да го стабилизира шеќерот во крвта, па дури и да го намали крвниот притисок, а сето тоа игра важна улога во минимизирањето на ризикот од кардиоваскуларни болести.
Може да ја подобрите бактериската флора во цревата
Овесните снегулки се пребиотици, што значи дека на цревата им обезбедуваат добри бактерии, неопходни за нивната нормална работа, функционален имунолошки систем, расположение, варење…
Преглед на повеќе студии објавени во 2021 година во медицинското списание Journal of Nutrition откри врска помеѓу јадењето овесна каша и зголемените бактериски колонии во цревата.
Полесно ќе ослабете
Овесната каша за појадок е најпопуларна бидејќи е поврзана со слабеење, а експертите велат дека тоа не е заблуда. Преглед на неколку научни студии објавени во 2021 година во списанието Foods покажа дека бета-глуканот во овесот има позитивен ефект врз хипергликемијата, го намалува нивото на маснотии во крвта и ја намалува телесната тежина.

