Гоџи бобинките се преполни со витамин Ц и антиоксиданси.
Гоџи бобинките потекнуваат од Кина, каде традиционално се користат во супи и чаеви, а може да се додадат и во смути, гранола и житарки. Овие плодови кои личат на суво грозје, обично се јадат сушени и имаат слатко-кисел вкус.
Гоџи бобинките се толку хранливи што со причина го добиле епитетот „суперхрана“, а диететичарите ги опишуваат сите нивни здравствени придобивки и зошто се толку добри за нашето тело.
- Тие содржат каротеноиди за подобрување на здравјето на очите
Ова овошје е богато со лутеин и зеаксантин, кои се каротеноиди и тие се борат против оксидативниот стрес и воспалението што може да вклучи оштетување на очите. Студијата од 2021 година објавена во списанието Nutrients покажа дека возрасните кои редовно јадат гоџи бобинки имаат помал ризик од макуларна дегенерација поврзана со возраста, водечка причина за слепило.

- Богати се со антиоксиданси како што се витамините Ц и Е
Освен лутеин и зеаксантин, гоџи бобинките нудат и антиоксиданси како витамин Ц, витамин Е и ликопен.
„Гоџи бобинките содржат повеќе антиоксиданси од другите обични овошја, како што се киви, малини и портокали“, велат експертите. Ова е многу важно бидејќи антиоксидансите се борат со слободните радикали или нестабилните молекули кои можат да се наталожат во клетките поради пушењето цигари, загадувањето на животната средина, стресот и многу повеќе. Со текот на времето, високите нивоа на слободни радикали може да доведат до хронични состојби како што се срцеви заболувања, рак или дијабетес тип 2, но јадењето многу антиоксиданси (од гоџи бобинки или друго) може да помогне да се намали ризикот од болести.
- Тие содржат влакна за здравјето на цревата
Овошјето воопшто е еден од најдобрите извори на влакна, а гоџи бобинките не се исклучок. Само 5 лажици сушени гоџи бобинки содржат речиси 4 грама влакна, што е повеќе од она што се наоѓа во една чаша јагоди. Ова е одлична вест за вашите црева.

- Тие можат да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта
Една мала студија покажа дека полисахаридите (еден вид јаглени хидрати) во гоџи бобинките ја намалуваат гликозата во крвта кај луѓето со дијабетес тип 2. Исто така, откриено е дека полисахаридите на гоџи бери го зголемуваат инсулиногениот индекс или стимулација на производството на инсулин. Ова е клучно бидејќи инсулинот е хормон кој му помага на телото да управува со шеќерот во крвта. Студиите на животни, исто така, покажаа дека гоџи бобинките имаат ефект на намалување на гликозата кај стаорци и глувци, но сè уште се потребни повеќе човечки истражувања.
- Имаат хранливи материи за зајакнување на имунитетот како витамин Ц
Гоџи бобинките се богати со витамини, минерали и фитохемикалии со антиоксидантни и антиинфламаторни својства, кои се борат против слободните радикали и го зајакнуваат имунолошкиот систем. Ова вклучува хранливи материи како витамин Ц и цинк, кои се потребни за клучните клеточни патишта вклучени во имунитетот. Пет лажици гоџи бобинки нудат повеќе од 15% од дневната препорачана количина на витамин Ц за жените. Витаминот Ц, исто така, им помага на белите крвни зрнца да ги пронајдат и уништат штетните бактерии, одржувајќи ги клетките здрави.
