Јачменот е едно од најстарите и најздравите житарки, но со текот на времето е запуштен. И тоа не е фер – бидејќи оваа храна содржи моќна комбинација на хранливи материи кои го зајакнуваат телото одвнатре и однадвор. Лесно се вари, богат е со растителни влакна, кои ги стимулираат цревата и го чистат телото, а содржи и витамини Б, А и Е, кои се клучни за енергија и младешки изглед.
Она што го разликува јачменот од другите житарки е неговата висока содржина на лизин – аминокиселина која е неопходна за создавање природен колаген. Колагенот е основа на кожата, зглобовите, ‘рскавицата, ноктите и косата. Со редовно консумирање јачмен, можете да ѝ помогнете на вашата кожа да остане еластична, брчките да се појавуваат побавно, а зглобовите да станат посилни.
Лупените зрна од јачмен се познати како бисерен јачмен, поради нивниот нежен сјај, а од нив можете да направите едноставно и хранливо јадење – каша од јачмен.
Состојки:
2 чаши лупен јачмен
4 чаши вода
6 чаши млеко
Подготовка:
Истурете вода во сад со јачмен и оставете преку ноќ. Следниот ден исплакнете и процедете, потоа истурете млеко и ставете го да зоврие. Откако млекото ќе зоврие, намалете ја топлината, покријте и варете на тивок оган околу час и половина – додека не добиете густа, кремаста каша.
Можете да го збогатите овој едноставен оброк со лажица мед, овошје или јаткасти плодови – претворајќи го јачменот во совршен извор на природен колаген и енергија.
						
									