Едноставен рецепт кој можете да го направите за ручек или вечера.
Состојки:
Подлога:
30 гр мелен златен лен
40 гр брашно од соја
50 гр брашно од глутен
½ лажичка прашок за пециво
½ лажичка сол
200 мл вода
Полнење:
330 гр свежо тофу
150 ml вода
сок од еден лимон
20 гр квасец
40 гр брашно од соја
1 лажичка црна сол
150 гр блитва (без стебленца)
1 млад лук
Подготовка
- Прво ставете тофу, сок од лимон и вода во сецко или блендер и измешајте додека не се изедначи. Потоа додадете го квасецот,брашно од соја и црна сол и повторно изблендирајте.
- Ако користите сецко, тогаш додадете ја сировата блитва и сировиот лук и кратко исечкајте. Ако користите блендер, рачно исечкајте ги блитвата и младиот лук (за да не ги исецка блендерот премногу) и измешајте ги во останатите состојки.
- Се прелива врз основата и сето заедно се пече во рерна загреана на 180 степени околу 50 минути.
Забелешка: Целата база има 467 kcal (51% протеин), а целото полнење има 754 kcal (41% протеин). Една порција / четвртина од дождот има 308 kcal (45% протеини).
