Многумина од нас ги консумираат и ги сакаат секојдневно, а денес ви пренесуваме неколку факти за овие популарни грицки.
-Бадем

Постојат два вида бадеми: благ и горчлив бадем.Благиот се користи за храна, сиров, пржен или како додаток во јадењата, додека горчливиот е отровен и се користи исклучиво за правење есенцијално масло.
Бадемите се богати со бројни состојки како што се магнезиум, фосфор, цинк, железо, бакар и калциум. Покрај тоа, тие се добар извор на витамини Б и Е.
Се вели дека се добри во борбата против кардиоваскуларните болести и заштитата на ендокриниот систем, како и за одржување на здравјето на коските, зајакнување на функцијата на тироидната жлезда и нормализирање на крвниот притисок. Згора на сето ова, бадемите помагаат при стомачни проблеми и стомачна киселина – потребни се само 3-4 бадеми за да се смири вашиот стомак и да се обезбеди здрав и мирен стомак.
-Орев

Оревот е најпопуларен кај нас и има широка примена. Содржи јаглехидрати, калиум, фосфор, протеини, витамини Б и Ц, железо, магнезиум и многу други состојки.
Оревот може да се користи во различни форми, од бањи, шампони и масла до чај. Како масло е добро за кожата, бидејќи ја храни и заштитува од изгореници од сонце, како купка се користи за лекување кожни проблеми, а одлично е и за зајакнување на косата, па може да се користи и за правење квалитетен шампон. Како чај (кој се прави од листови од орев) е одличен за детоксикација на организмот, варење, ублажување на болки во коските и многу други работи – препорачлив за секого. Одличен е и како замена за месо со соја, поради високото ниво на протеини (17 – 23%).
-Бразилски орев

Бразилскиот орев е вкусна храна која веројатно секој сака да ја јаде. Богат е со бројни состојки: железо, фосфор, калциум, калиум и магнезиум.
Тоа влијае на малигните заболувања и ја спречува нивната појава. Неопходен е за исхрана поради високото ниво на метионин – аминокиселина која е неопходна за синтеза на хемоглобин, разградување на лошиот холестерол и масти, како и за мускулни контракции; го намалува ризикот од замастен црн дроб и артерии.
-Индиски орев

Индискиот орев е богат со витамини Е, К и Б1 (кои се многу важни за здравјето на косата, кожата и ноктите) и витамин Ц, протеини, целулоза, бакар и е извор на полинезаситени масни киселини.
Поради своите состојки, добро го зачувува кардиоваскуларниот систем и делува антисептично, антибактериско, антиинфламаторно и благотворно на дигестивниот систем – ги чисти цревата. Исто така, има ефект на намалување на високиот крвен притисок и шеќерот во крвта – што значи дека го намалува ризикот од развој на дијабетес.
Поволно делува и на апсорпцијата на железото, што го прави задолжително во исхраната на анемичните лица, здравјето на косата и производството на меланин во кожата.
