Во последните десет години мексиканската храна доминира и во менијата во нашите домаќинства.Не само што одиме или нарачуваме храна од мексикански ресторани, туку сè почесто подготвуваме оброци инспирирани од вкусовите на оваа земја во Северна Америка.
Тортиљата е кралица на мексиканската храна. Повеќето оброци се прават со неа – од тортиља чипс послужен со салса до бурито, тако и слични јадења. Во исто време, треба да знаете дека има приближно 300 калории во сто грама обична пченична тортиља.
Ако внимавате на внесот на јаглехидрати и количината на храна што ја консумирате, тортиљата лесно може да се замени со листови од крцкава зелена салата.Листовите од зелената салата може да се полнат со многу филови, а во сто грама има само околу 15 калории.
Зелената салата исто така е полна со вода, па храната збогатена со оваа храна е одлично освежувачка и разладувачка.
Состојки за крцкави протеински закуски со салата:
1 конзерва туна
1 мала лименка слатка пченка
1 ротквица
½ свежа краставица
¼ пурпурен кромид
сол и бибер по желба
Кисела павлака
Неколку лисја марула
Сок од лимон
Подготовка:
Добро измијте ја зелената салата и искинете ја (или исечете ја) во големина што ви одговара.
Исцедете ја туната од маслото или водата од конзервата. Зачинете со сол и бибер.
Во туната додадете ситно сечкан кромид, ротквици, свежа краставица и исцедена слатка пченка.
Наполнете ги листовите зелена салата со смесата.
- Се заедно се прелива со малку кисела павлака и се посипува со сок од лимон.
Плус совет:
Наместо туна, можете да користите грав, наут или слични конзервирани мешунки кои не бараат термичка обработка. Крцкавите каснувања од зелена салата може да се зачинат со мексиканска салса и да се украсат со сос од гуакамоле или само свежо авокадо. Ова е рецепт во кој можете да додадете зеленчук по избор кој моментално го имате во фрижидер, како домати, пиперки, моркови, стебленца целер и слична храна.
