Актерката Анџела Ленсбери почина само неколку дена пред нејзиниот 97 роденден, а многумина ќе ја паметат по улогата во серијата „Убиство, напиша таа“ и филмот „Убавицата и ѕверот“.
Тажната вест ја потврди и нејзиното семејство, а велат и дека Анџела починала мирно во сон. Лансбери пред само неколку години стави крај на својата 80-годишна актерска кариера, а потоа за Експрес откри дека не се чувствува толку стара како што е, додавајќи: „Се чувствувам полна со енергија. Сакам да пијам чаша убаво вино и земам многу витамини. Изгледа дека тоа е причината зошто сè уште сум тука“. Знаеме дека за здраво функционирање на организмот неопходен е балансиран внес на витамини, но она во што научниците често се сомневаат е влијанието на виното врз здравјето. Од една страна, виното е богато со антиоксиданси и фитохемикалии, но сепак е алкохолен пијалок. Истражувањата покажуваат дека една чаша црвено вино за жени и две чаши црвено вино за мажи имаат позитивно влијание на телото. Придобивки од консумацијата на вино:
Добро е за вашето срце
Истражувањето за списанието Nutrition and Aging разгледа 3.000 етнички различни жени и заклучи дека умереното консумирање вино може да го намали ризикот од срцеви заболувања, веројатно поради полифенолите во виното, кои имаат силна антиоксидантна активност.
Помага за одржување на мускулната маса Француските научници открија дека ресвератролот, полифенол кој природно се наоѓа во лушпата на црното грозје, освен што го намалува лошиот холестерол и ги зачувува ѕидовите на крвните садови, помага и за одржување на мускулната маса – и тоа кај астронаутите, кои ги извршуваат своите мисии во бестежинска состојба и на тој начин нивните мускули откажуваат од недостаток на активност.
Го намалува стресот.Иако звучи како добар изговор, ова е докажано: сите видови алкохол (во умерени количини) ја смируваат активноста на мозокот и предизвикуваат смирувачки и поспан ефект. Може да го спречи губењето на меморијата . Помaгa во согорувањето на маснотиите .Хемиско соединение кое се наоѓа во мускат (вид на грозје што се користи за правење слатко бело вино) може да го забави растот на масните клетки додека му помага на црниот дроб кај дебелите луѓе, според една неодамнешна студија на Универзитетот во Орегон.
Иако содржи големи количини овошен шеќер и понекогаш ја дамка целата уста, и виното и екстрактот од грозје можат да бидат добри за забите бидејќи помагаат да се отстранат бактериите кои предизвикуваат кариес, пишува Journal of Agriculture and Food Chemistry.
Ги намалува шансите за рак на дојка.Истражувањето во Journal of Women’s Health покажа дека умереното консумирање црвено вино помага да се намали ризикот од рак на дојка, што беше многу важно за медицинскиот свет, кој претходно веруваше дека секоја форма на алкохол го зголемува ризикот од секој тип на рак. Бидејќи е познато дека алкохолот го зголемува нивото на естроген, истражувачите откриле дека црвеното вино го намалува.
