Најдобриот светски тенисер Новак Ѓоковиќ и неговата сопруга Јелена обожаваат да јадат киноа, а еве како тоа влијае на здравјето.
Покрај редовниот внес на протеини и јаглехидрати, важно е и внесувањето на влакна во телото. А житариците се најбогати со нив!
А колку киноата е здрава и добра за организмот говори податокот дека таа е незаменлив дел од исхраната на Новак Ѓоковиќ и неговата сопруга Јелена. Од 2010 година, кога најдобариот тенисер на светот откри дека има нетолеранција на глутен, исклучиво јаде ваков вид на житарки,киноата не содржи глутен, а е одлична замена за месото.
Киноата е одлична и за оние кои имаат проблеми со запек, а поради обилните влакна е „лек“ за цревата и доброто варење. Богат е и со витамин Е, Ц, калиум, разни минерали, амино киселини и есенцијални масла. Чајот од киноа може да се користи и за дезинфекција на устата и непцата, а делува и смирувачки, а одличен е и за лекување депресија и невроза. Ако страдате од кашлица или настинка, киноата може да ги ублажи овие симптоми.
Сепак, одредена група на луѓе, особено оние кои не се навикнати да консумираат голема количина влакна, би можеле да доживеат одредени несакани ефекти, бидејќи киноата може да делува како лаксатив. Значи, можна е зголемена столица, надуеност и болки во стомакот. Затоа, почнете со помали количини и јадете го најчесто за појадок или ручек и избегнувајте доцна навечер. Идеална мерка е една чаша дневно.
