Сепак, постои една карактеристика на топлото кафе што многу го разликува од ладното кафе кое нема никаква врска со конзумирањето, а тоа е мирисот.Кога станува збор за ледено наспроти топло кафе, обично се сведува на личниот вкус и годишното време. Но, што е со здравјето? Дали двете верзии на кафе различно влијаат на човечкото тело? Разликата помеѓу топлото и ладното сварено кафе не е само во температурата, еве што може да ви обезбеди секој вид, пишува Huffpost.Експертот Маџид Басит тврди дека нема многу истражувања на оваа тема, но вели дека е докажано дека топлото кафе има поголеми количини на антиоксиданси, кои можат да понудат здравствени придобивки. Студијата од 2018 година во Scientific Reports го потврдува ова. Истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон откриле дека топлото кафе има повисоки нивоа на антиоксиданси, кои можат да го спречат или забават оштетувањето на клетките, во споредба со ладното кафе. Но, што ако сакате да добиете дополнителна доза кофеин? Тогаш работите стануваат незгодни. Кофеинот е многу променлив и зависи од голем број фактори, вклучувајќи ги и користените зрна. Иако студијата од 2020 година на Американското хемиско друштво покажа дека методите на топло подготвување произведуваат малку повисоки нивоа на подготвување од методите на ладно готвење, важно е да се забележи дека разликите не беа доволно големи за да се надминат горенаведените варијабли. Значи, генерално, ќе добиете солидна количина на кофеин без разлика дали го пиете кафето топло или ладно. Сепак, постои една карактеристика на топлото кафе што многу го разликува од ладното кафе кое нема никаква врска со конзумирањето, а тоа е – мирисот. Според една студија од 2008 година објавена во Журналот за земјоделска и хемикалија за храна, откриено е дека аромата произведена од варењето кафе може да ја промени активноста на одредени гени во мозокот. Во експеримент, користејќи глувци без сон, тие откриле дека мирисот на кафето сам по себе го активира изразувањето на одредени гени, а со тоа го намалува заморот и стресот поврзани со поспаноста. Од друга страна, ладеното кафе е значително помалку кисело од топлото кафе бидејќи ладната вода екстрахира помалку киселина од самото зрно кафе. Затоа ладното сварено кафе е одличен избор за оние кои често страдаат од горушица. Исто така, тоа значи дека вкусот на ладното е малку понежен и можете да го пиете без многу шеќер или други адитиви како млеко или павлака што може да ја претвори чашата кафе во вистинска калориска бомба.
