Матча и морингата се омилена храна на многумина. Зошто? Тие се богати со антиоксиданси, се пофалат со сериозни здравствени придобивки и може да се користат за правење супер вкусни утрински пијалоци – матча лате и моринга лате. Но, што е подобро за вас?
Здравствените придобивки на матча
Матча има богат, тревен, малку цветен и сладок вкус. Содржи 137 пати повеќе антиоксиданти од сварениот зелен чај. И матча и сварениот зелен чај се добиени од чајното растение (camellia sinensis), но со матча се троши целиот лист.
Традиционално се консумира како дел од јапонските церемонии на чај
Истражувањата сугерираат дека зелениот чај го поддржува здравјето на мозокот и има антиканцерогено, антидијабетично и антиинфламаторно дејство. И веќе откривме дека матча е уште посилна од зелениот чај!
Богато е со витамин Ц, смирувачка аминокиселина Л-теанин и мноштво антиоксиданти (претежно моќен EGCG).
Рецепт за лате од матча
Здравствените придобивки од морингата
Познато како „чудо од дрво“, морингата потекнува од Индија, а расте и во Азија, Африка, Јужна Америка и пошироко. Тоа е дел од семејство наречено Moringaceae, кое е класифицирано по редослед Brassicales заедно со распнувачки зеленчук како брокула и карфиол.
Можете да јадете лисја од моринка во салати, чорби и многу повеќе, но почесто ќе најдете морнага во форма на прав. Моринга, исто така, има вкус на трева и земја, но е малку позачинета и помалку цветна/ароматична од матчата.
Морингата е богата со хранливи материи како што се бета каротен, витамин Ц, калциум, калиум, железо, протеини и разни антиоксиданти. Некои тврдат дека тоа е „растение со откриени најмногу хранливи материи“.
Покрај својот sвезден нутриционистички профил, се смета дека морингата има својства против чир, антиинфламаторно, антимикробно, антихипергликемично, антиоксидантно и антиканцерогено својство. И се користи низ целиот свет со векови за лекување на состојби како што се анемија, анксиозност, инфекции на кожата, бронхитис и многу повеќе.
Студиите врз луѓе ги поддржуваат тврдењата дека правот од лисја моринга може да им помогне на оние со дијабетес тип 2, висок холестерол и/или низок статус на антиоксиданс.
СМУТИ СО МОРИНГА
Главните разлики помеѓу матча и моринга
Вкус
Во однос на вкусот, според наше мислење, победува матча. Моринга има сличен, но малку зачинет, поостар вкус од матчата. Сепак, со текот на времето, вкусот расте во вашето срце!
Содржина на кофеин
За разлика од матча, морингата не содржи кофеин. Но, засновано на лично искуство, матча е понежен извор на кофеин од кафето.
Доколку сакате да се одвикнете од кафето, ви предлагаме да започнете со прашок од матча и потоа да преминете на употреба на половина матча, половина моринга и конечно само моринка.
Хранливи материи
Според снабдувачот на моринга Кули Кули, морингата содржи повеќе влакна, протеини, калциум, железо, витамин А, витамин Ц и витамин Е отколку матча. Но, во битката на матча против морингата, матча победува кога станува збор за антиоксидансот EGCG и смирувачката аминокиселина Л-теанин. Моринга не содржи ниту едното ниту другото.
