Киви е плод на кинеската тревна лоза Actinidia. На почетокот, егзотичните бобинки (од гледна точка на биологијата, кивите се бобинки) актинидија беа мали и кисели. Почетокот на 20 век, еден градинар донел киви од Кина на Нов Зеланд и темелно се занимавал со одгледување. Потребни беа околу 30 години за грозните кисели бобинки да се претворат во она што денес го нарекуваме киви.
Името на ова овошје се должи на нејзината сличност со симболот на Нов Зеланд – птицата киви. Витаминскиот состав е исто така доста интересен, колку што е историјата на нивното потекло.
Зошто кивите треба да се додадат во исхраната (барем за време на студената зимска сезона), откриваме подолу.
Киви пулпата содржи ензим актинидин. Неопходен е за разградување на протеините и го олеснува варењето на храната. Покрај актинидинот, на варењето му помагаат и овошните киселини, кои се исто така богати со овошје. Ова е особено важно кога нема доволно производство на хлороводородна киселина во стомакот. Во кинеската медицина, киви се користи со векови за нормализирање на работата на дигестивниот тракт и намалување на ризикот од камен во бубрег. Киви содржи витамин Ц – 4 дневни дози од само 100 гр овошје. Витаминот Ц е моќен природен антиоксиданс. Ги штити клетките од оштетување на слободните радикали, спречува развој на воспаление, го забавува стареењето и значително ја подобрува состојбата на кожата, давајќи even рамномерна боја и сјај. Друга важна предност на витаминот Ц е тоа што го стимулира сопственото производство на колаген во организмот и ја подобрува неговата апсорпција доколку земате протеини во форма на додатоци во исхраната. Лесното овошје помага во зајакнување на имунитетот (благодарение на истиот витамин Ц и овошните киселини). Редовната потрошувачка на овошје го стимулира производството на имуноглобулини, заштитувајќи го вашето тело од вируси и бактерии кои предизвикуваат болести.
Киви е богат со витамин К, калиум и природни компоненти за разредување на крвта – овие супстанции го намалуваат ризикот од згрутчување на крвта, го зајакнуваат срцевиот мускул, ја зголемуваат еластичноста на ѕидовите и ја спречуваат нивната калцификација.
И, конечно, киви е диететски производ. Има малку шеќер и малку калории, затоа нутриционистите особено го препорачуваат во исхраната на секој што сака да изгуби тежина. Додадете киви во житарици, јогурти и салати или изедете го како закуска или десерт.
