Жешко Тоди
Состојки:
500 мл јаболковина
150 мл вода
1 лимон
50 гр шеќер
400 мл виски
неколку стапчиња цимет
ѓумбир
Загрејте ја јаболковината, водата, шеќерот, сокот од лимон и ѓумбирот во тенџере на средна топлина. Гответе околу пет минути, односно додека не се стопи шеќерот. Истурете виски, промешајте и тргнете го од оган. Истурете во стаклени чаши во кои ќе ставите стапчиња цимет. Украсете со лимон исечен на прстени.

Црн чај со рум, каранфилче, портокал и анасон
Состојки:
400 мл црн чај
500 мл црвено вино
50 мл рум
3 портокали
1 цимет
половина лимон
3 каранфилчиња
1 ѕвезден анис
80 грама шеќер
Направете црн чај. Преполовете го портокалот и исечете четири тенки прстени за да ги исечете на половина. Исцедете ги остатокот од портокалите и половина лимон. Во тенџере измешајте ги чајот, виното, сокот од лимон и портокал, прстените од портокал, анисот и мелената кора од цимет. Ставете го на топлина, но внимавајте да не зоврие. Кога е доволно топло, тргнете го од оган. Ставете шеќер во лажица, натопете го во рум и ставете го во тенџере. Промешајте сè и оставете го покриено пред сервирање.

