Јаболката се можеби најприфатливото овошје што може да се појави на нашите трпези цела година.
Тие се добри за здравјето, и покрај тоа се многу хранливи, можат да го задоволат гладот без да и наштетат на вашата фигура. Јаболката содржи важни хранливи материи, вклучувајќи влакна, витамини, минерали и антиоксиданти. Едно просечно јаболко содржи околу 25 грама јаглени хидрати, 4,5 грама влакна, 5% од дневната вредност на бакар, 9% витамин Ц, 4% калиум и 3% витамин К. И во исто време има – само 95 калории. Покрај тоа, јаболката се извор на антиоксиданти како кверцетин, кофеинска киселина и епикатехин.
Поддршка на срцето
Се покажа дека јаболката го намалува ризикот од неколку хронични состојби, вклучително и срцеви заболувања. Ова се должи на содржината на флавоноиди во јаболката, кои го штитат срцето и го намалуваат воспалението. Растворливите влакна помагаат во намалување на нивото на холестерол и го намалуваат крвниот притисок, што е исто така значителен ризик од срцеви заболувања.
Го намалува ризикот од рак
Истражувањата покажаа дека јаболката содржи неколку соединенија кои спречуваат формирање на малигни тумори. Тоа се антиоксиданти и флавоноиди. Сепак, научниците не го кријат фактот дека се потребни повеќе истражувања за да се процени потенцијалот на јаболката во намалување на ризикот од рак.
Невидливите придобивки од јаболката
Благодарение на нивните хранливи својства, јаболката е ефикасна во слабеењето. Ова овошје прави да се чувствувате сити брзо и може да ви помогне да го намалите внесот на калории. Јаболката исто така ги зајакнува коските, што го намалува ризикот од остеопороза. Студии врз животни покажаа дека јаболката го намалува оксидативниот стрес, ги забавува знаците на стареење и ги поттикнува менталните перформанси. Ова овошје е корисно за астматичарите, а исто така го намалува ризикот од дијабетес.
