Слична форма на пастрмајлија, вкусните чамчиња полнети со мелено месо се едни од најпопуларните турски специјалитети во кои се заљубуваат туристите уште на првиот залак, но раскошната ориентална кујна нуди неколку комбинации…
Најчесто можете да пробате пиде од јагнешко месо украсени со прстени од кромид, но исто така се прават слатки, со фил од сецкани варени компири и пиперки и спанаќ.
Вкусни се и оние полнети со свежо сирење и павлака со парчиња суџук. Посипете рендано сирење на пиде од зеленчук и мелено месо десет минути пред крајот на печењето, а може да ги послужите со јогурт.
Состојки за пиде со мелено месо
Тесто:
100 мл вода
100 мл јогурт
100 мл масло
20 гр квасец
1/2 лажиче шеќер
1 лажичка сол
500 гр меко брашно
За фил:
500 грама мелено говедско месо
1 кромид
2 чешниња лук
1 лажичка пиперка
1 лажица доматна паста
1 лажичка мелен пипер
200 гр излупени домати
150 гр рендан кашкавал
јајце за обложување
лути пиперки по желба
1. Загрејте ја водата да биде млака, а потоа промешајте ги шеќерот и квасецот.
2. Додадете масло, јогурт, сол и постепено додавајте брашно. Месете го тестото додека не стане меко и не се залепи за вашите раце.
3. Оставете го тестото на топло место два часа и загрејте ја рерната на 220 ° C
4. Во една тава пржете го месото, а во другата кромидот и лукот. По пет минути, додадете доматна паста и зачини во тавата со кромид.
5. Ставете го месото во тава со кромид, додадете домати и малку вода. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината и варете 60 минути.
6. Поделете го тестото на топчиња и развлечете го во форма на брод. Спојте ги краевите, подигнете ги страните и премачкајте со изматено јајце.
7. Подготвените чамчиња ги филувате и на крај додавате кашкавал и печете околу 20 минути или додека не порумени. Добар апетит!
