Кога јадете индустриски преработени закуски, јадете адитиви, вештачки ароми, многу маснотии и шеќер, а всушност, не го храните организмот со она што навистина му треба, туку трошите сè што многу лесно се чува како маснотии.
Чипови и грицките ќе ве заситат, навидум. Сепак, вашите клетки се уште се гладни затоа што им е дадена храна за која не знаат што да прават, бидејќи таа храна навистина не им е потребна.
Седум здрави и вкусни закуски што можете да ги носите насекаде со вас и да ја задоволите желбата за грицкање кога не сте дома:
Печени лебледии
Едно истражување покажало дека луѓето кои конзумирале 3/4 шолји лебледии на ден изгубиле тежина, без да избегнуваат друга храна.
Навлажнете ги малку, посипете ги со миризлив пипер, лук или некој зачин по ваш избор и печете во рерна.
Чипс од јаболка
Исечете јаболка или дуња во тенки прстени, наредете ги на плех, посипете цимет и печете на 100 степени во рерна.
Јаткасто овошје (ореви, бадеми, индиски ореви)
Оревите се совршена здрава и хранлива закуска. Содржи идеален баланс на масти, протеини и растителни влакна. Мешавината со ореви е многу вкусна закуска што можете да ја надополните со суво овошје и лесно да ја спакувате и да ја носите со вас.
Семки од тиква
Овие семиња се богати со Омега-3 масни киселини, кои се неопходни за организмот да ја одржи работата на срцето и да го регулира крвниот притисок. Богати се со магнезиум, калциум, железо, цинк и витамин К. Го подобруваат расположението и го намалуваат холестеролот. Едно истражување покажа дека жените кои поминале во менопауза и јаделе семе од тиква секој ден имале 23% помал ризик од развој на рак на дојка.
Семки од сончоглед
Семките од сончоглед се вистинска ризница на витамин А и витамин Е, важни за убава и млада кожа.
