Оваа храна секогаш ја имаме дома, а нашите предци честопати ја користеле за да ја намалат телесната температура со едноставен метод – користејќи чорапи.
Компир
Исечете ги компирите на кругови или изрендајте ги, ставете ги на нозе и облечете чорапи, а потоа добро загрејте ги нозете.
Можете исто така да комбинирате компири со јаболков оцет. Измешајте малку од овој оцет и рендан компир, ставете ја смесата во лесни памучни чорапи и облечете ги. Замотајте ги стапалата во топло ќебе и оставете бабиниот лек да делува неколку часа или целосно преку ноќ.
Брашно и белки
Направете мешавина од пченкарно брашно и алкохолен оцет (потребна ви е густа смеса). Ставете ја оваа мешавина на стапалата, завиткајте ги стапалата во памучни крпи и облечете памучни чорапи.
Можете исто така да користите белки за да ја намалите температурата. Изматете ги белките, па закиснете убаво во него, со влажни памучни крпи, а потоа поставете ги над стапалата. Облечете чорапи и оставете да делува неколку часа.
Лимон
Потребни ви се два до четири лимони. Измијте ги и исцедете го сокот, по можност малку масло од кора. Натопете памучни крпи во оваа течност, и завиткајте ги стапалата со нив. Преку неа, носете памучни чорапи, добро утопени, особено стапалата и лежете мирно најмалку еден час.
По само 30 минути, ќе почувствувате олеснување, а крпите на нозете ќе бидат скоро суви. Повторете ја постапката и оставете ги овие обвивки на нозете во текот на ноќта, спијте со нив. Следниот ден температурата треба да биде значително пониска.
Исто така е важно да пиете многу течности, да се одморите, да ви биде удовно и топло.
