Дали сте чуле за шпагети од тиква? Тоа е тиква со средна големина од семејството Cucurbitaceae која има текстура на шпагети кога се пече во рерна. Неговата боја варира од жолти нијанси до експресивна портокалова.
Оваа тиква не само што има текстура на шпагети, туку има и многу деликатна арома и вкус. Затоа е одлична алтернатива на тестенините што може да се спојат со различни сосови – од зелено песто до болоњезе со мелено месо.
За разлика од 100 грама варени класични тестенини, кои имаат околу 130 калории, иста количина тиква шпагети има само околу триесет. Затоа не е изненадувачки што оваа храна се препорачува за луѓе кои се на диета или внимаваат што јадат.
Како да се подготват шпагети од тиква?
Состојки:
1 шпагети од тиква
малку маслиново масло
сол и бибер по желба
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
2. Преполовете ја тиквата на половина.
3. Користете лажица за да ги отстраните семките од средината на овошјето.
4. Посипете ја внатрешноста на исчистената тиква со маслиново масло. Додадете сол и бибер по желба.
5. Поставете ги половините од тиква на плех за печење со кора свртена нагоре. Печете ја кората со вилушка и ставете ја во рерна околу 30 до 40 минути, или додека тиквата не омекне.
6. Оставете тиквата малку да се излади, а потоа исчистете ја внатрешноста на тиквата со вилушка. Ќе добиете влакнести печени конци кои потсетуваат на шпагети.
7. Истурете го сосот врз шпагетите од печената тиква по желба. Добар апетит!
