Недостаток на сончева светлина поради пократкиот ден и облачното време директно доведува до недостаток на витамин Д во организмот. Неговиот недостаток го зголемува ризикот од разни инфекции и воспаленија, станува причина за ослабен имунитет, недостаток на енергија и мотивација, депресија, што од многу причини започнува во есен и зима.
Покрај тоа, витаминот Д е неопходен за апсорпција на калциум во организмот, кој е одговорен за растот и зајакнувањето на коските и забите. За време на зимската сезона, вреди да додадете храна богата со витамин Д во вашата дневна исхрана, што ќе ви помогне да го надоместите недостатокот на сонце. Откриваме која е оваа храна:
Црвен кавијар
Одлична можност да добиете витамин Д во текот на зимата. Квалитетниот црвен кавијар содржи омега-3, кој помага во борбата против депресијата и заморот и спречува болести.
Лосос
Лососот е неопходен во облачни сезони – една порција (околу 100 гр.) Содржи скоро дневна потреба од витамин Д. Покрај тоа, оваа црвена риба ја подобрува мозочната активност и го намалува ризикот од заболување на мозокот. Изберете друга опција помеѓу замрзнат и свеж лосос – свежо уловената риба има многу поголема содржина на витамин.
Јајца
Прифатлив и лесен начин да го надополните снабдувањето со соларни витамини од вашето тело. Јајцата се многу хранливи, а нивните жолчки содржат висока концентрација на витамин Д. Може да се користат во каква било форма: со тост за појадок, во салати или пржени јајца.
Сардини
Овој вид риба содржи малку помалку витамин Д од лососот. Сепак, сардините се богати со железо, калциум и омега-3 масни киселини, кои се важни за добро здравје на кожата, косата и забите, како и за формирање на коски.
Печурки
Еден од ретките растителни извори на витамин Д. Неговата содржина во печурките е мала, но тие можат да бидат алтернатива на рибите и морските плодови или додаток на храна богат со витамин Д.
