Оревите се полни со растителни влакна, масти, минерали и витамини и ова се само некои од неговите придобивки за организмот. Ова е докажано со многу студии.
Еве зошто оревите се сметаат за многу здрава храна:
- Богати се со антиоксиданти
Поради антиоксидансите што ги содржат, оревите го намалуваат лошиот холестерол и ризикот од развој на артериосклероза.
- Ризикот од срцев удар ќе биде минимизиран
Оревите имаат повеќе омега-3 масти од кој било друг орев. Само една порција ореви ја задоволува дневната препорачана доза на омега-3 масти, а познато е дека омега 3 драстично го намалува ризикот од срцев удар.
- Намалува воспаление и стрес
Стресот е причина за многу болести, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и Алцхајмерова болест. Полифенолите во оревите помагаат во борбата против стресот, а исто така влијаат и на здравјето на мозокот. Оревите ја подобруваат меморијата и му овозможуваат на мозокот подолго и подобро да функционира.
- Тие помагаат на дигестивниот систем да работи како часовник
Истражувањата покажаа дека здравјето на цревата ќе биде подобро ако во нив има добри бактерии, а оревите ги содржат во изобилство. Ако ги јадете редовно, нема да имате проблеми со варењето на храната.
- Тие го намалуваат ризикот од рак
Ракот на простата, ракот на дојка и карциномот на дебелото црево никакви шанси немаат ако редовно јадете ореви. Истражувањата покажаа дека овој орев има способност да го запре растот на клетките, но исто така е и одлична превенција против овие видови на рак.
- Одлични сојузници во слабеењето
Оревите се одличен извор на влакна. Иако имаат многу калории, тие ќе ве заситат побрзо од другите намирници и ќе ја спречат желбата за слатки. Од таа причина, тие се препорачуваат за луѓе кои сакаат да изгубат тежина.
- Го регулира дијабетесот
Оревите се одлични за спречување на дијабетес тип 2. Тие го контролираат нивото на шеќер во крвта. Во еден експеримент кој ги проучувал лековитите својства на оревите и влијанието врз нивото на шеќер, учествувале 100 испитаници. Тие јаделе една порција ореви секој ден и по 3 месеци, повеќето имале пад на нивото на шеќер за 8 проценти.
- Тие го намалуваат крвниот притисок
Високиот крвен притисок доведува до зголемена шанса за многу срцеви заболувања. Оревите можат значително да ги регулираат овие вредности.

