Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

Одлични совети како правилно да се Зачинат, Готват и Сервираат Тестенините

Бидете внимателни колку сол ставате и во никој случај не додавајте масло за време на готвењето, на кое многу домаќинки имаат навика. Маслото ќе ги направи тестенините повеќе лизгави и сосот нема да се поврзе добро со тоа на крајот.

Се препорачува да се соли водата за готвење на тестенините само кога ќе зоврие, бидејќи солта потоа брзо се раствора. Но, нема да направите многу грешка ако ја ставите солта во ладна вода, но во тој случај малку промешајте за да се раствори побрзо, бидејќи солта може да ги нагриза и оштети вашиот сад за готвење.

Количината што треба да се додаде е вистинска мистерија за многумина, но постои едноставно правило – лажица до лажица и половина сол за секои 450 грама тестенини.

Количината на сол може да варира во зависност од тоа колку солени јадења ви се допаѓа и сосот што планирате да го додадете, па понекогаш ќе мора да судите за себе. На пример, ако сосот е солен, затоа што содржи анги, пршуто или многу пармезан, тогаш за време на готвењето додадете помалку сол во водата.

Исто така, имајте на ум дека е важно да се готват тестенините во доволна количина вода. Правилото е литар вода на 100 грама тестенини.

Уште неколку правила при подготовка на тестенини:

Некои луѓе имаат дилема – каков вид сол е најдобар? Одговорот би бил – класична морска сол е доста добра.

Исто така е важно дека на крајот на готвењето, откако ќе се исцедат, не ги плакнете тестенините со ладна вода, ова е голема грешка. Тоа е „како миење автомобил на дожд“. Целата сол оставена на површината и целиот скроб што им помага на тестенините да одат добро со сосот ќе исчезне, додаде готвачот Кристијан Лоренцини, еден од најдобрите италијански готвачи во Москва.

Кога станува збор за количината на тестенини во оброк, постои правило – 100 грама суви тестенини по човек.
Водата од тестенините за готвење може да се користи за згуснување на сосовите или како додаток на други јадења.
Ставете помеѓу 90 и 120 грама сос на дел од тестенини, во зависност од тоа каков вид сос станува збор. На пример, ако сосот е густ и хранлив, ставете 90 грама, советува готвачот Лоренцини.

Гответе ги тестенините на средна топлина, така што водата малку ќе зоврие.
Доколку сакате вашите тестенини да бидат ал-денти, намалете го времето за готвење на пакувањето за 10 проценти. На пример, ако пишува десет минути, гответе девет.
Фабричките тестенини се готват подолго од домашните, бидејќи се повеќе суви.

Прочитај

____celebrity

Холивудската ѕвезда Џесика Алба веќе некое време е во центарот на вниманието, откако беше објавено дека се разведува од Кеш Ворен, а потоа набрзо...

____celebrity

Актерите Хју Џекман и Сатон Фостер го имаа своето прво заедничко појавување на црвениот тепих откако почнаа да се забавуваат кон крајот на 2023...

Wall Street

Време е Карпошани повторно да се движат безбедно, здраво и слободно. Карпош заслужува лидер кој не ветува само промени, туку ги гради – од...

Wall Street

Хумано решение за безбеден живот Личен став на Сотир Лукровски, кандидат за градоначалник на Општина Карпош Граѓаните на Скопје, а особено на Општина Карпош,...

Advertisement