Чили, феферони и кајен пипер се зачинети пиперки од семејството Капсикум. Тие се добри за стимулирање на варењето на храната, а состојката капсаицин е исто така одговорна за намалување на чувството на болка. Тие го стимулира производството на ендогени опијати наречени ендорфин во мозокот што доведува до подобро расположение и чувство на удобност.
Имено, научниците од универзитетот Харвард дојдоа до заклучок дека оваа состојка во комбинација со супстанцијата QX-314, која се наоѓа во лидокаинот (локален анестетик), успешно ја отстранува болката и не предизвикува мускулна вкочанетост и малаксаност. Тие веруваат дека капсаицинот го стимулира производството на ендогени опијати наречени ендорфин во мозокот што доведува до подобро расположение и чувство на удобност.
Луѓето кои редовно јадат зачинета храна имаат шанса да живеат десет до 14 проценти подолго од другите, според меѓународниот тим на научници. Тие веруваат дека ова се должи на биоактивната состојка на љутите зачини – капсаицин, која има добар ефект врз здравјето. Оваа состојка ја наоѓаме во чили, феферонки и кајан пипер. Колку повеќе капсаицин содржат, толку е потопол нивниот вкус.
За да ги потврдат нивните тврдења, на научниците им биле потребни волонтери кои искрено би зборувале за нивните навики во исхраната и здравјето. Тие одговорија на прашања за тоа колку пати неделно јадат топла храна, какви топли зачини ставаат во неа и во каква форма (свежи пиперки, сушени, сосови, итн.).
Во истражувањето учествувале скоро половина милион луѓе на возраст меѓу 30 и 79 години, а било спроведено меѓу 2004 и 2008 година. После нешто повеќе од седум години, тие проучувале колку испитаници починале – бројката покажала нешто повеќе од 20,000 од нив.
Заклучиле дека испитаниците кои велат дека јадат зачинета храна еднаш или двапати неделно, живеат подолго од оние што не, а 14 проценти подолго од оние на чија чинија тоа е два до седум пати неделно. Резултатите биле исти и за мажи и за жени. Зачинетата храна е одговорна, велат тие, за помал процент на карцином, срцеви заболувања и респираторни заболувања,

