Домашен сенф
Состојки: 1/3 чаша семе од сенф, 3 супени лажици сув сенф, 1/2 чаша оцет, 1/2 чаша темно пиво, 2 чешниња лук, 1/4 чаша кафеав шеќер, 3/4 лажичка сол, 1/2 лажичка ѓумбир во прашок, 1/4 лажичка зачин.
Подготовка: Во сад измешајте семиња од сенф, сува сенф и оцет. Покријте го садот со пластична обвивка и оставете да отстои на собна температура три часа.
Пржете пиво, лук, шеќер, сол, ѓумбир во тава на средна топлина и додадете ја смесата од сенф. Откако ќе зоврие, намалете ја топлината и гответе уште пет минути.
Домашен кечап
Потребни состојки: 20 домати, кромид, црвена пиперка, 1 и 1/2 лажички семе од целер, лажичка семе од сенф, лажичка сос, лепен цимет, чаша кафеав шеќер, 1 и 1/2 чаша оцет и мала пиперка.
Подготовка: Ставете домати, кромид и пиперка во тава, пропржете и измешајте го зеленчукот во тавата. Гответе го пирето еден час. Ставете сенф и целер семиња, сос и цимет во мала газа и врзете “торба”. Додадете шеќер и „кесичка“ зачини во зеленчукот и варете на тивок оган 25 минути. Додадете го оцетот и пиперката и гответе додека не се згусне сосот.
Истурете го кечапот во три жешки стерилизирани тегли и добро запечатете ги. Гответе десет минути во врела вода. Користете го кечапот откако ќе отстои една недела. Отворениот сос се чува во фрижидер, додека неотворените тегли со кечап имаат рок до една година на темно и поладно место.


