Се топат во уста!
Состојки:
- Кора од лимон
- 750 гр брашно
- 100 мл масло
- 4 лажици шеќер
- 1 јајце
- 1 жолчка од јајца
- 0,5 л млеко
- Свеж квасец
- Малку сол
- Шеќер во прав
- шеќер од ванила
- Масло за пржење

Подготовка:
Квасецот растопете го во 100 мл топло млеко со малку шеќер и малку брашно и оставете го да се крева. Додека расте, изматете ги јајцата со остатокот од млекото, шеќерот и малку сол, додадете го квасецот, а потоа полека додајте го брашното и маслото, мешајќи постојано (квалитетот на крофните зависи од редоследот на додавање на состојките и должината и интензитетот на мешање). Оставете го тестото на топло место да се крене двапати, а потоа преместете го, развлечете го до дебелина од 1 см и извадете ги крофните со чаша. Оставете ги околу половина час да се креваат, а потоа испржете ги во врело, но не премногу, масло. Ставете ја горната страна (нараснатата) во масло.
