Бидејќи започна сезоната на бобинки, не можевме да помогнеме, но не можеме да споделиме со вас рецепти за две омилени деликатеси од ова лековито овошје што можеме да ги најдеме каде и да се свртиме, на прошетка во шумата, на блиска ливада или во соседството.
Познат по својата миризлива бела бобинка, таа е една од најпопуларните лековити растенија чии придобивки се признати од античките Грци. Го наоѓаме покрај скоро сите селски куќи, дури и во мали куќи за дома, и сезоната на Бери е во полн ек, односно плодот на старецот, кој е полн со антиоксиданти.
Бобинки содржат витамини А, Ц и Е, антоцијанини, флавоноиди, терпен и други лековити супстанции кои имаат антивирусно, антибактериско и диуретично дејство. Зрелите пурпурно-сини бобинки се најголем природен извор на витамини Б, особено витамин Б1, и содржат повеќе железо дури и од цвекло и чакалки.

Сок од Бобинки
Состојки:
1 кг исчистени бобинки
1 литар вода
1 кг шеќер
1 неподготвен лимон (сок + кора од лимон)
1 ванилин шеќер
Подготовка:
1. Истурете свежи и целосно зрели бобинки од кои сте ги отстраниле сите стебленца со вода и ставете да зоврие приближно. 20 минути.
2. Извадете од топлина, додадете шеќер, исцеден сок и рендан кора од лимон и ванилин шеќер и покријте го. Оставете да стои на страна 30 минути.
3. Процедете го сокот (поминете низ сито).
4. Вратете го сокот на топлина и доведете го до вриење, измешајте добро и истурете додека се уште е топло во чисти стаклени шишиња.
5. Чувајте го сирупот на темно и ладно место (или во фрижидер).
Пијте го разредено со вода по вкус или искористете го како врвот за сладолед и десерти. Сокот од бобинки има голем број здравствени придобивки. Помага во зајакнување на имунитетот, треската и грипот и го зголемува нивото на железо во крвта.
Џем од бобинки
Состојки:
1 кг исчистени бобинки
1/2 кг шеќер
1 голем неподготвен лимон (сок + кора од лимон)
Подготовка:
1. Измијте ја старешината и одделете ги зрелите бобинки од стебленцата со прстите.
2. Ставете ги бобинките во широк тенџере. Гответе над средна топлина додека не се загреат и почнете да ослободувате сок, мешајќи ги со дрвена лажица.
3. Кога бобинки ќе го ослободат сокот, додадете го шеќерот и оставете ги да зовријат половина час, повремено мешајќи.
4. Додадете сок од лимон и рендан кора од кора и продолжете да готвите минимум уште половина час, повремено отстранувајќи ја пената ако се појави на површината.
5. Ако не сте задоволни од густината на џемот, слободно продолжете со готвење до саканата густина.
6. Истурете го топлиот џем во загреани стерилизирани стаклени тегли и добро затворете го со капак.
7. Превртете ја секоја тегла, вратете се во топла и исклучена рерна и оставете да отстои додека не се олади џемот.
