Дали сте навикнати буквално да ја голтате храната каде недоволното џвакање на големи парчиња храна, ќе ве направи да се чуствувате безенергично.
Веројатно веќе знаете дека не е премногу здраво, и исто така е многу непожелно ако сакате да одржите добра линија.
Нутрициониската Џејн Кларк објаснила зошто е важно да имате помали закуски за време на оброк.
Големите закуски и брзото голтање на храната ја поттикнуваат потребата од прејадување.
Наспроти тоа, помалите закуски ви овозможуваат да се чувствувате позадоволни на крајот од оброкот, емотивно и физички, затоа што не само што имате време да уживате во храната, туку вашиот мозок има и можност да регистрира дека сте изеле нешто, со што се намалува потребата од прејадување.
Бидејќи мозокот се чувствува полн, помалку е веројатно дека ќе барате некои закуски по еден час.
Дури и ако имате само 15 минути ручек, можете да го исклучите вашиот телефон, компјутер и да се фокусирате на храната и на сите убави работи што ви ги дава – арома, текстура и слично.
Земете мали закуски и направете мала пауза помеѓу секоја. Вашиот мозок го забележува вашиот секој потег. Помалите закуски значат повеќе, а тоа ве тера да се чувствувате полни, што е одлично ако сте на одредена диета.
Ако јадете чоколадо додека возите, премногу сте зафатени за да се фокусирате на она што го ставате во уста, така што вашиот мозок нема да ја регистрира храната што сте ја конзумирале во вашето тело.
После секој залак, земете мала голтка вода за да ја исчистите устата, за да можете да уживате и да го вкусите секој залак.
Колку повеќе чувствуваме физичко и сензуално задоволство, толку повеќе уживаме во тоа што јадеме и пиеме, и ќе бидеме посреќни кога ќе го завршиме оброкот.
Ако го направите ова навика, наскоро ќе ви треба помалку храна за да се чувствувате полни – што значи дека ќе согорите помалку калории и ќе изгубите вишок килограми.
Заборавете на ограничувањето на порциите
Кога одново и одново имате исти оброци, ист сад со тестенини, или се потпирате на преработена храна и јадете храна без размислување и немате чувство за уживање, вашето тело едноставно не знае што јаде и сака повеќе.
На вашата чинија треба да има најмалку три вкусови (идеално пет или шест) и да ги јадете индивидуално, така што вашето тело, мозок и сетила имаат шанса да ги регистрираат.



