Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Green Tea

10 факти за храната кои сигурно не сте ги знаеле: Еве зошто е добро да изедете парче темно чоколадо пред ручек!

Храната е неопходна за животот на човекот затоа што има повеќе значења и улога во обезбедувањето на виталните функции. Но, колку всушност знаеме за храната што ја јадеме секој ден? Изненадувачки податоци се кријат зад некои јадења и треба да ги знаете.

Чили пиперки

Можете да најдете зачинети пиперки со остар вкус во зелена и црвена боја. Многумина веруваат дека црвените се лути. Но, вистината е дека бојата нема никаква врска со чиј вкус ќе биде полут, туку големината. Значи, колку е помала пиперката, толку е полута.

Банани

Додека оваа информација можеби ви звучи луда, луѓето кои јаделе банана, им се особено привлечни на комарците. Причината сè уште не е откриена.

Боја на храна

Од бојата во храната, децата се хиперактивни, особено ако се работи за црвена или жолта боја што се додава за да може храната или пијалоците да изгледаат подобро.

Кафе

Иако е вообичаено за дел од растението од кое добиваме кафе да се нарече зрна кафе, тоа се всушност бобинки. Поточно име е „бобинки од кафе“.

Чај

Јапонците имаат изрека: „Чајот од вчера каснува полошо од змија“. Зошто? Верувале или не, не треба да пиете чај што не е свежо сварен. Студениот чај кој долго време стои, го гризе стомакот, па во кинеската медицина дури се смета за отров.

Мед

Медот е вечен, тој едноставно не може да се расипе. Така, најстарата тегла со мед е пронајдена во 1922 година, во гробот на египетскиот фараон Тутанкамон. Научниците го пробале медот, и откриле дека сè уште може да се јаде.

Кисел купус

Киселиот купус одржува витка линија. Неговата киселина помага во губење на тежината и отстранување на маснотиите.

Темно чоколадо

Нема никој што не сака чоколадо! Но, дали знаевте дека коцка темно чоколадо пред оброк го зголемува нивото на гликоза во крвта? Дури и ако сте многу гладни, чоколадото ќе ве спречи премногу да јадете. Ќе бидете полни, но нема да се прејадувате.

Јајца

Дали знаете што означува таа точка што ја гледате кога кршите јајце? Тоа е точка на крв што е формирана поради прекин на садот при формирањето на јајце. Причината може да биде возраста на пилето или диетата, но не е знак дека нешто е лошо за здравјето на пилето.

Вкусот на храната

Храната секогаш има вкус подобро во вечерните часови. Било која храна.

Прочитај

Fool Moon

Понекогаш животот може да биде тежок и да ви задава разни искушенија, камшикувајќи ве од сите страни, што прави да се чувствувате вознемирено и...

Fine Living

Сместен во приватна шума и близу до платформата за слетување на хеликоптер, имотот се истакнува по многубројните објекти. Се вика Барнхаус и е оддалечен...

Cotton Club

Пепелашка и Црвенкапа во маѓепсаниот Версај! Марија Грација Чиури, дизајнер на модната куќа Диор која секогаш создава облека што пренесува единствена порака и ја...

Fool Moon

“Иднината ни припаѓа на сите нас. На мојата ќерка. На моите деца. На нас. На жените. На секого. На тебе”. По повод Денот на...

Advertisement