Сангрија е популарен пијалок што потекнува од Шпанија и според историски извори, за прв пат се појавил во 18 век.
Сангрија е карипски пијалок наречен сангаре. Неговата база се состои од црвено вино и вкусно овошје, а може да се направи и со бело видливо и тогаш се нарекува сангрија бланка (бела сангрија).
Денес ви носиме рецепт за варијанта со црвено вино и популарно летно овошје. Клучот за вкусна сангрија е изборот на квалитетно вино – колку што е квалитетно и богато, толку подобро и повкусно ќе биде овој пијалок.
СОСТОЈКИ:
– 2 литри црвено вино
– 2 средни праски
– 2 грст капини
– 2 грст малини
– 2 средни круши
– 4 кајсии
– 1 лимон
– 2 лажици шеќер
ПОДГОТОВКА:
1. Ако имате круши, кајсии и праски што не се прскани, само измијте ги. Во спротивно, не заборавајте да ги излупите. Потоа исецкајте ги на помали парчиња со еднаква големина. Исто така измијте ги малините и капините. Исцедете го сокот од лимон.
2. Измешајте го овошјето во една чинија. Истурете го виното во голема чинија или сад, а потоа додадете го шеќерот и добро измешајте. Потоа додадете го овошјето и сокот од лимон и повторно промешајте. Ставете во фрижидер да се олади преку ноќ.
3. Пред да служите, можете да ставите коцки мраз во стомна или сад или едноставно да служите сангрија во чаши во кои претходно сте ставиле мраз. Можете да го исцедите и да го сервирате без овошје, но би било срам да ги лишите гостите од задоволството да ги пробаат овие пијани плодови, кои за некои се дури и повкусни од самата сангрија.
СОВЕТ: Слободно можете да додадете сочно овошје на вашиот вкус во сангрија.
Наздравје!
