Connect with us

Hi, what are you looking for?

runway

Route 66

Првиот хеликоптер На водороден погон доаѓа наскоро

Автомобилската индустрија е веќе во процес на транзиција кон одржлива мобилност и сѐ повеќе се фокусира на развивање технологии што ќе ги направат патувањата со авион попријатни за животната средина…

Веќе имавме можност да видиме голем број компании ширум светот како го презентираат својот концепт електрични авиони со вертикално полетување и слетување, а многу од нив сега се веќе во напредна фаза на развој. Заедничко за сите е што сите овие електрични авиони работат на батерии, што само по себе е голем предизвик, поради густината и тежината на батериите. Сега, две компании се здружија за да претстават поодржлива и практична алтернатива – Piasecki Aircraft Corp се здружи со HyPoint за да го претстави првиот хеликоптер на водород.

Компаниите објавија дека Piasecki eVTOL PA-890 ќе го има својот прв лет во 2023 година користејќи го системот на водородни ќелии на HyPoint. „Првичното лабораториско тестирање, финансирано од Пиасецки минатата зима, ја покажа техничката одржливост на системот за водородни ќелии HyPoint. Успехот на овој проект ќе ни го отвори патот за соработка со други компании на eVTOL, кои имаат платформи со различни димензии во нивните понуди, со цел да добиеме што е можно поширока примена на оваа технологија “- рече Џон Пиасецки, извршен директор на компанијата.

Системот за водородни ќелии HyPoint обезбедува четири пати поголема густина на енергија од постојните литиум-јонски батерии, нудејќи двојно повеќе енергија од постојните водородни системи, со 50% намалување на трошоците за работа. Според договорот, HyPoint ќе развие пет системи од 650kW за хеликоптерот Piasecki eVTOL PA-890, што ќе биде систем за вклучување и играње, кој може да се прилагоди и префрли на други возила eVTOL. Пјасецки ќе има ексклузивна лиценца за користење на оваа технологија, но ќе ја направи достапна за други производители.

„Долгоочекуваното доаѓање на eVTOL и слични модели е сериозно забавено поради техничките ограничувања на тековните енергетски системи. Новото стратешко партнерство драматично ќе го забрза целиот процес, давајќи им можност на креаторите на eVTOL да користат системи за гориво од новата генерација. Нашата цел е да развиеме системи од целосен обем за две години, со цел да го поминеме тестирањето за сертификација во 2024 година и да започнеме со испорака на нарачаните модели до нашите клиенти во 2025 година “- рече Џон Пиасецки.

The first hydrogen-powered helicopter is well on its way
The first hydrogen-powered helicopter is well on its way
The first hydrogen-powered helicopter is well on its way
The first hydrogen-powered helicopter is well on its way

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Прочитај

Cotton Club

Кампањата на Мајкл Корс „the eye has to travel“, есен/зима 2021 година, оди кон Бруклин и Квинс. Моделите Бела Хадид, Синди Бруно и onерон...

Wall Street

Според новиот извештај објавен од Brand Finance, 50 светски луксузни и премиум брендови загубија колективна вредност од 7,6 милијарди долари минатата година и економскиот...

Four Seasons

Поради недостаток на патишта во Гимелвалд, жичарата Шилторн застанува, а има и екстремна пешачка патека опремена со челични скалила… Доколку сакате да уживате во...

Fine Living

Откако ги освои медиумските платформи, Елиса Капито работи во областа на архитектурата во последните неколку години, стекнувајќи го потребното знаење за внатрешен дизајн. Активна...

Advertisement